REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
18
Donaldas Trumpas trimituoja pergalę (nuotr. SCANPIX)

Donaldas Trumpas  ketvirtadienį paskelbė pergalę kovoje dėl Respublikonų partijos oficialaus kandidato prezidento rinkimuose statuso.

18

Donaldas Trumpas  ketvirtadienį paskelbė pergalę kovoje dėl Respublikonų partijos oficialaus kandidato prezidento rinkimuose statuso.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis taip pat atmetė kadenciją baigiančio valstybės vadovo Baracko Obamos, kurį siekia pakeisti Baltuosiuose rūmuose, kritiką dėl neišmanymo ir arogantiško požiūrio.

REKLAMA

D.Trumpas užsitikrino pergalei partijos pirminiuose rinkimuose reikalingų 1 237 delegatų palaikymą, kai grupė nesusaistytųjų delegatų iš Šiaurės Dakotos pareiškė, kad palaikys jo kandidatūrą. Šis pasiekimas vainikuoja stulbinamą politikos naujoko, kurio pernai birželį paskelbtas sprendimas kandidatuoti į prezidentus buvo plačiai išjuoktas kaip beprotystė ir reklaminis triukas, iškilimą.

D.Trumpas išstūmė iš kovos 16-a kitų respublikonų ir galiausiai liko vienas mūšio lauke, kai šio mėnesio pradžioje ginklus sudėjo du paskutiniai jo varžovai partijoje. „Už manęs stovinčių žmonių dėka būdami Šiaurės Dakotoje mes peržengėme ribą“, – sakė D.Trumpas žurnalistams Bismarke, greta stovint maždaug 15-ai vadinamųjų nesusaistytųjų delegatų iš šios vidurio vakarų valstijos, kurie pareiškė savo palaikymą nekilnojamojo turto magnatui.

REKLAMA
REKLAMA

„Man didžiulė garbė“, – pridūrė jis.

Kelios JAV žiniasklaidos priemonės, remdamosi savo vedama įsipareigojusiųjų delegatų ir nesusaistytųjų delegatų, kurie jau išreiškė savo palaikymą D.Trumpui, statistika, anksčiau ketvirtadienį pranešė, kad milijardierius jau užsitikrino nominavimui reikalingą 1 237 delegatų palaikymą.

Respublikonų partija oficialių rezultatų neskelbs iki liepą vyksiančio nacionalinio suvažiavimo, kuriame delegatai balsuos dėl kandidato.

„Sukrėsti“

D.Trumpas jau anksčiau buvo numanomas respublikonų kandidatas, kuriam užsitikrinti šį statusą padėjo efektinga ir neįprasta kampanija, aukštyn kojom apvertusi Amerikos politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienį Montanos valstijos Bilingso mieste sakydamas kalbą mitinge, D.Trumpas trumpai pristatė savo tolesnės rinkimų kampanijos strategijos gaires, kuriose numatyta dėmesį sutelkti į vadinamąsias svyruojančias valstijas, tokias kaip Florida, Ohajas ir Mičiganas, taip pat į Kaliforniją. „Noriu sutelkti dėmesį į maždaug 15 valstijų, – sakė milijardierius. – Nes turime laimėti, ir aš noriu savo energiją skirti toms valstijoms, kur viskas gali baigtis ir vienaip, ir kitaip.“

D.Trumpo dar laukia bauginantis uždavinys suvienyti skeptiškai nusiteikusius respublikonus, kurių isteblišmentas baisisi jo pareiškimais apie prekybą, užsienio politiką ir mokesčius, prieštaraujančiais konservatyviajai ideologijai. Demokratai piktdžiugiškai stengiasi išryškinti respublikonų nerimą dėl savo kandidato.

REKLAMA

B.Obama per vizitą Japonijoje įsitraukė į politinį mūšį, žurnalistams pareiškęs, kad pasaulio lyderiai yra „sukrėsti“ kai kurių D.Trumpo politinių nuostatų. „Daugybė pasiūlymų, kuriuos jis pateikė, atskleidžia arba pasaulio reikalų neišmanymą, arba arogantišką požiūrį, arba interesą sulaukti kuo daugiau dėmesio socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje“, – sakė prezidentas.

D.Trumpas neužtruko duoti atkirtį. Jis pavadino B.Obamą „nekompetetingu“ ir leido suprasti, kad yra gerai leisti pasaulio lyderiams toliau daryti įvairias prielaidas dėl Vašingtono. „Mūsų santykiai su šiomis šalimis bus puikūs. Tačiau jei jos yra draugiškai sukrėstos, tai yra geras dalykas, Johnai, ne blogas dalykas“, – sakė D.Trumpas, kreipdamasis į vieną žurnalistą.

REKLAMA

Verslo magnatui lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose veikiausiai teks suremti ietis su buvusia valstybės sekretore Hillary Clinton, kuri išsakė savo nuomonę apie D.Trumpo nominavimą respublikonų kandidatu. „Šis nekompetentingas ir neprognozuojamas žmogus yra per žingsnį nuo svarbiausių pareigų pasaulyje“, – sakė ji MSNBC.

„Suprantama, kad jie yra sukrėsti“, – pridūrė H.Clinton, turėdama galvoje užsienio šalių lyderius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų