REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija planuoja „praryti“ dar vieną kaimyninį regioną?

Pietų Osetijoje 2017 metais vyksta referendumas dėl nepripažintos respublikos prisijungimo į Rusijos Federaciją, teigiama marionetinės valdžios bendrame pranešime.

Pietų Osetijoje 2017 metais vyksta referendumas dėl nepripažintos respublikos prisijungimo į Rusijos Federaciją, teigiama marionetinės valdžios bendrame pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Vadovaujantis ilgalaikiais Pietų Osetijos liaudies interesais ir siekdami užtikrinti politinės-visuomeninės situacijos stabilumą Pietų Osetijos respublikoje, bendru pareiškimu išsakome savo palaikymą Pietų Osetijos respublikos prezidento politinės tarybos 2016-ųjų gegužės 26 dienos sprendimui dėl Pietų Osetijos respublikos stojimo į Rusijos Federaciją referendumo 2017 m., po Pietų Osetijos respublikos prezidento rinkimų“, – „RIA Novosti“ cituojamas pranešimas.

REKLAMA

Pažeistas Gruzijos suverenitetas

Pernai NATO paskelbė nepripažįstanti Rusijos ir Pietų Osetijos aljanso ir integracijos sutarties.

„Vadinamoji sutartis yra dar vienas Rusijos Federacijos žingsnis, sunkinantis tarptautinės bendruomenės pastangas stiprinti saugumą ir stabilumą regione“, – sakoma NATO būstinėje Briuselyje trečiadienį išplatintame pranešime.

Tuometinis NATO vadovas J.Stoltenbergas taip pat nurodė, kad ši sutartis „pažeidžia Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą bei įžūliai prieštarauja tarptautinės teisės principams, ESBO principams ir Rusijos tarptautiniams įsipareigojimams“.

REKLAMA
REKLAMA

Pietų Osetija ir Abchazija yra neatskiriamos Gruzijos dalys. NATO visiškai palaiko Gruzijos suverenumą ir teritorinį vientisumą tarptautiniu mastu pripažintose ribose. Mes teberaginame Rusija atšaukti Gruzijos regionų – Pietų Osetijos ir Abchazijos – pripažinimą nepriklausomomis valstybėmis ir išvesti savo pajėgas iš Gruzijos“, – pabrėžė Šiaurės Atlanto aljanso vadovas.

Pripažįsta tik Maskva

Abchazija ir Pietų Osetija atsiskyrė nuo Gruzijos po pilietinių karų, kilusių dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje netrukus po Sovietų Sąjungos subyrėjimo.

Maskva oficialiai pripažino šių darinių nepriklausomybę po penkių dienų karo su Gruzija 2008 metais ir dislokavo ten tūkstančius savo karių. Šie regionai labai priklauso nuo Rusijos karinės ir finansinės paramos.

Tik saujelė valstybių, Rusijos šalininkių, yra pripažinusios juos nepriklausomais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų