REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nekilnojamojo turto vystytojams jau išsidalinus dideles plėtrai tinkamas teritorijas Vilniaus centre, artimiausius kelerius metus sostinės rinka sulauks nemažos projektų pasiūlos, sako turto rinkos ekspertai, komentuodami trečiadienį paskelbtą kelių tiesimo grupės „Panevėžio keliai“ ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „MG valda“ sandorį dėl buvusios „Skaiteks" gamyklos teritorijos.

Nekilnojamojo turto vystytojams jau išsidalinus dideles plėtrai tinkamas teritorijas Vilniaus centre, artimiausius kelerius metus sostinės rinka sulauks nemažos projektų pasiūlos, sako turto rinkos ekspertai, komentuodami trečiadienį paskelbtą kelių tiesimo grupės „Panevėžio keliai“ ir nekilnojamojo turto plėtros bendrovės „MG valda“ sandorį dėl buvusios „Skaiteks" gamyklos teritorijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Skaiteks“ teritorija tinkamiausia būstų plėtrai - „Newsec“

„Sandoris įvyko tarp aktyvaus ir pastaruoju metu pasyvaus plėtotojo, todėl tikėtina, kad teritorija bus vystoma iš tikrųjų. Ji visuomet buvo lyg magnetas investuotojams ir, jeigu analizuosime Vilniaus centrinę dalį, tai ko gero geriausia vieta būstų plėtrai pagal teritorijos vientisumą ir dydį“, - BNS sakė nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Resolution advisers LT“, rinkoje žinomos prekių ženklu „Newsec“, Tyrimų ir analizės grupės vadovas Baltijos regione Mindaugas Kulbokas.

REKLAMA

Pasak jo, tokiuose sandoriuose kaina yra svarbi, tačiau ne vienintelis kriterijus, pagal kurį reikėtų vertinti įsigijimą.

„Teritoriją įsigijusi bendrovė yra profesionali rinkos dalyvė, turinti patirties prabangių ir didelės apimties projektų plėtroje, todėl manau, kad sandorio aplinkybes lėmė ne tik kaina, bet ir identifikuojama paklausa, ilgalaikė įmonės strategija investuoti tik į pačius geriausius projektus, gebėjimas suvaldyti statybos terminus bei sąnaudas“, - sako analitikas. M. Kulbokas aiškina, kad plėtotojai skirtingai vertina kainos faktorių dėl pasirinktos strategijos, patirties ir pasitikėjimo iš finansinių institucijų.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei vienam pasirodo brangu ir rizikinga, kitam tokios pradinės plėtros sąnaudos gali būti visai priimtinos. Ne paskutinėje vietoje priimant sprendimą yra ir galimas projekto finansinis struktūrizavimas. Finansų institucijos, teikdamos finansavimą atkreipia dėmesį į pirkėjo patikimumą ir gebėjimą vykdyti įsipareigojimus, o nuo to priklauso finansavimo intensyvumas bei kaina“, - BNS sakė M. Kulbokas.

M. Kulbokas neabejoja, kad „Panevėžio kelių“ grupės ir „MG valdos“ sandoris rinkai atneš nemažų pokyčių, nes itin augs nekilnojamojo turto pasiūla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ober-Haus“: Vilniuje augs NT pasiūla

Nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis mano, kad artimiausiu metu Vilniaus laukia itin augsianti nekilnojamojo turto pasiūla, nes didžiosios teritorijos plėtrai miesto centre išsidalintos aktyvių plėtotojų.

„Buvusi „Skaiteks“ teritorija yra apie 5 ha ploto. Sandorio dydžio prasme, jei pasitvirtintų minėta 20 mln. eurų suma, nežinau, kas dar artimiausiu metu galėtų būti perleista tokio dydžio už tokią kainą. Na, nebent „Velgos“ teritorija. Galima sakyti, kad Vilniaus centre beveik nebeliko teritorijų, didesnių nei 1 ha ploto, kurios nebūtų perimtos aktyvių plėtotojų. Pastaruoju metu sostinės centras jau bene galutinai išsidalintas. Tai reiškia, kad didieji sklypai įsigyti tų plėtotojų, kurie turi galimybes vykdyti plėtrą per daug nedelsdami“, - BNS sakė jis.

REKLAMA

Analitiko teigimu, „Skaiteks“ teritorijos sandoris nebuvo netikėtas, mat „MG valda“ pastaruoju metu rinkoje veikia labai agresyviai: daug stato ir intensyviai ieško naujų projektų, tuo tarpu „Panevėžio kelių“ plėtros įmonė „PST investicijos“ ir jos antrinės bendrovės yra pasyvios.

„Todėl logiška, kad pasyvesnis plėtotojas atidavė projektą agresyviajam. Kita vertus, „MG valdai“ tai ne naujiena, nes lyginant „Antakalnio terasų“ projektą, kuris pastatytas panašaus ploto sklype, akivaizdu, kad bendrovė gali ir moka išvystyti tokio dydžio projektus“, - sako S. Vagonis.

REKLAMA

Vertindamas galimus plėtros planus S.Vagonis pabrėžia, kad dėl lokacijos, tinkamos prestižinių būstų statyboms, rinka turėtų laukti būtent tokio segmento pasiūlos augimo.

NT projektai beveik baigti ir ateina į rinką

„Faktas, kad plėtojimo apimtys artimiausiu turėtų augti, ypač centrinėje Vilniaus dalyje. Jeigu užpraėjusiais ir praėjusiais metais rinka centre buvo apsnūdusi, o didžiausias projektas buvo „MG valdos“ statomos „Užupio krantinės“, tai dabar tiek smulkūs, tiek dideli projektai artėja link rinkos. Pasiūla tikrai artimiausius kelerius metus bus įspūdinga. Ypač brangaus prestižinio būsto segmente. Dabartinė situacija rodo, kad rinka tokių būstų projektų buvo pasiilgusi, nes statomuose projektuose nė vienas plėtotojas nesiskundžia paklausa. Visi prestižiniai butai jau yra iš anksto rezervuoti, dar nebaigus statybų. Ar ši paklausa yra tvari, sunku pasakyti“, - pasakoja S. Vagonis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Trečiadienį patvirtina, kad „Panevėžio kelių“ grupė, Vilniaus Užupio mikrorajone planavusi 98,5 mln. eurų investicijas buvusioje „Skaiteks" gamyklos teritorijoje, ją pardavė „MG valdai“.

Sandorio, kuriuo perleistos įmonės „Naujasis Užupis“ akcijos ir išvalyta bei sutvarkyta gamyklos teritorija, paruošta plėtrai, vertė neatskleidžiama.

„Panevėžio kelių“ grupė gamyklos teritorijoje iki 2021 metų planavo išplėtoti daugiabučių, komercinių ir visuomeninių pastatų kompleksą „Paupys". Teritorijoje tarp Aukštaičių gatvės ir Vilnios upės vingio planuota pastatyti apie 700 butų, biurų pastatą, vaikų darželį, patalpas Paupio bendruomenės reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų