REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rio de Žaneiras Giedriui Titeniui primena medalį

Nors Giedriui Titeniui 2016 m. olimpinės žaidynės bus trečiosios, jaudulys prieš jas ir vėl lyg pirmą kartą.

REKLAMA
REKLAMA

2016 m. olimpinių žaidynių sostinė 26-erių anykštėnui Giedriui Titeniui kelia malonius prisiminimus – lygiai prieš dešimtmetį savo karjerą bepradedantis plaukikas čia iškovojo pasaulio jaunių čempionato bronzą. „Buvau labai jaunas, kitaip viską mačiau, bet, atsimenu, buvo smagu, smagi šalis ir pamatyti, tad laukiu, kada vėl galėsiu ten sugrįžti“, – į senus prisiminimus nuklydo G. Titenis. Ar taps Brazilija trečiąkart į olimpinius vandenis nersiančiam plaukikui pažadėtąja žeme?.. Ženklais G. Titenis netiki. Tad belieka tikėti savo jėgomis.

REKLAMA

Kaip vyksta pasirengimas žaidynėms, plaukikų rinktinės senbuvis patenkintas. „Tai ketverių metų ciklo pabaiga. Man tai jau trečias olimpinis ciklas. Daugiau žinome, geriau viską su treneriu suprantame, labiau pasitikime vienas kitu“, – patirties pranašumus žeria anykštėnas.

„Svarbiausia – trenerio ir sportininko kontaktas. Bet kokią smulkiausią problemą analizuojame ir ieškome galimybių, kaip tai įvykdyti 100 procentų geriausiai“, – savo auklėtiniui antrina treneris Žilvinas Ovsiukas.

REKLAMA
REKLAMA

Tramdo jaudulį

Nepaisant to, didesnė patirtis nereiškia didesnės ramybės prieš artėjantį olimpinį išbandymą: „Kiekvienais metais jaučiuosi vienodai. Pasaulio ir Europos čempionatai, olimpinės žaidynės – tas pats stresas, tas pats nerimas. Sudėtinga, kai turi vieną rimtą startą per metus ir visus metus ruošiesi dėl vienos minutės. Kol kas, ačiū Dievui, viskas klostosi sėkmingai, bet maža ką – ir visų metų darbas nuplaukia. Tai ganėtinai sunku, bet...“

Anksčiau tą nerimą G. Titenis bandydavo pažaboti pats. „Negaliu pasakyti, kad puikiai susitvarkydavau, bet kartais pavykdavo, kartais mažiau pavykdavo“, – prisipažįsta plaukikas. Nuo šio rugsėjo jam į pagalbą atėjo sporto psichologas. „Nedirbame labai intensyviai, bet vis tiek jis padeda susidėlioti mintis – kaip susikaupti startui, kaip nepaklysti mintyse“, – džiaugiasi psichologo pagalba patyręs sportininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasitikrino Švedijoje

„Dirbame pagal planą. Svarbiausia – olimpinės žaidynės, o visos kitos varžybos – tik pasitikrinimas, kokia linkme einame, ar viskas gerai. Stengiamės surasti nors minimalų rezervą, ką dar galima pagerinti iki žaidynių“, – apie plaukikų startus iki žaidynių pasakoja Lietuvos rinktinės treneris Ž. Ovsiukas.

G. Titenis savo jėgas varžybose iškart po Velykų pasitikrino Švedijoje. Anykštėnas Stokholme plaukdamas 200 m krūtine užėmė trečiąją vietą ir pasiekė geriausią asmeninį sezono rezultatą (2 min. 13,33 sek.). Dukart trumpesnį nuotolį jis finale įveikė per 1 min. 1,38 sek. ir užėmė penktąją vietą. O plaukdamas 50 m (27,77 sek.) Giedrius nusileido tik olimpiniam čempionui Cameronui van der Burghui (27,08 sek.).

REKLAMA

G. Titenis yra įvykdęs du olimpinius A normatyvus – 100 m ir 200 m rungčių. Paklaustas, kuri rungtis jam mielesnė, plaukikas šypsosi: „Negaliu apsispręsti. Abiem stengsimės pasiruošti gerai.“

Europos čempionatas – ne laiku

Netrukus po varžybų Švedijoje G. Titenis drauge su Mindaugu Sadausku ir Gyčiu Stankevičiumi išvyko treniruotis į aukštikalnes Arizonos valstijoje JAV. „Visas mūsų pasirengimas suplanuotas pagrindiniam startui rugpjūčio mėnesį, kalnai bus vienas iš etapų“, – pabrėžia Ž. Ovsiukas.

Iki Rio de Žaneiro plaukikai namuose bus reti svečiai. Anot G. Titenio, į namus jie užsuks tik pasikeisti drabužių – ir vėl į naujas varžybas ar stovyklą.

REKLAMA

Gegužę plaukikai startuos Europos čempionate Londone. „Europos čempionatas labai ne laiku, nes jis per patį piką, kai reikia ruoštis olimpinėms žaidynėms“, – teigia G. Titenis. Todėl olimpinius normatyvus įvykdę plaukikai jame nesieks pademonstruoti aukščiausių rezultatų.

„Giedriui reikėtų ginti titulus Europos čempionate (2014 m. Europos čempionate G. Titenis pelnė du bronzos ir sidabro medalius – aut. past.), bet mes sutarę, kad į tai nekreipiame dėmesio. Turi rinktis – Europos čempionatas arba olimpinės žaidynės. Važiuojame tik dėl papildomo starto ir tikimės visų supratimo, nes tai nebus pagrindinės varžybos. Darysime viską, kas įmanoma, bet tik tam, kad būtų geriau olimpinėse žaidynėse. Nėra tikslo žūtbūt parodyti aukščiausią rezultatą“, – tęsia Lietuvos rinktinės treneris Ž. Ovsiukas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aklimatizacija – iššūkis

Po praėjusių metų čempionato Lietuvos plaukimo treneriai ir sportininkai vyko apsidairyti į Arubą, planuodami čia surenti stovyklą prieš olimpines žaidynes. Tačiau tokių planų vėliau buvo atsisakyta ir Arubą plaukikai iškeitė į gerai pažįstamą Tenerifę. Ž. Ovsiukas aiškina, kad toks sprendimas priimtas dėl patogesnių skrydžių į Tenerifę ir lengvesnio projekto valdymo: „Bilietus jau reikia rezervuoti, o normatyvus dar galima vykdyti iki liepos mėnesio. Be to, Aruboje kyla bėdų dėl komunikacijos – jeigu į laišką atsako per savaitę ar dvi, bendrauti labai sudėtinga. Todėl nusprendėme, kad arčiau – patikimiau.“

REKLAMA

Rio de Žaneire plaukikų lauks labai neįprastos varžybų sąlygos, pirmiausia dėl starto laiko. „Tai bus visiškai naujas modelis. Pekine finalai vyko ryte, vakare – atrankinės, bet laikas buvo visai neblogas. Dabar atrankines turėsime 13 val., finalus – nuo 23 valandos. Taigi reikės plaukti naktį. Bus ganėtinai sunku. Todėl jau paskutinėje stovykloje, nors būsime ne Brazilijoje, o Tenerifėje, bandysime plaukti naktį – gyvensime naktį, miegosime dieną. O sąlygos ten labai panašios – karšta, laiko juosta skiriasi, bet ne tiek daug“, – apie laukiančius iššūkius pasakoja G. Titenis.

REKLAMA

Treneris Ž. Ovsiukas tvirtina, kad bazė Tenerifėje gerai pažįstama, ja Lietuvos plaukikai naudojasi jau daug metų. „Mums ten gerai, tinka. Tenerifėje jau sutarėme, kad gyvensime tokiu laiku, kaip Brazilijoje. Bandysime prie to derinti mitybą, apie tai kalbamės su rinktinės mediku, sutarėme su restoranu, kad parūpins mums maitinimo grafiką. Gyvensime šeimyniniuose kambarėliuose, todėl galėsime ir patys ko nors pasigaminti. Pagrindinis planas Tenerifėje ir bus priprasti prie ritmo, kad žmonės startuotų tokiu laiku, kai yra pripratę miegoti. Sudėtinga, bet sąlygos visiems vienodos“, – rūpesčiais dalijasi treneris.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į Tenerifę Lietuvos plaukikai susirinks skirtingu laiku – pasak Ž. Ovsiuko, vyrams reikia daugiau laiko adaptuotis, R. Meilutytei – mažiau. Po stovyklos plaukikai grįš į žemyną ir iš čia tiesioginiu skrydžiu keliaus į olimpines žaidynes. „Kad išsimiegotų, išskrendame naktį, atskrendame ryte. Bus lengvesnė adaptacija“, – planus dėsto treneris.

Olimpinio kaimelio vartus plaukikai planuoja praverti rugpjūčio 1 dieną. Pirmasis olimpinis plaukikų startas – rugpjūčio 6-ąją.

Lina Daugėlaitė, sportas.info

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų