REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
31
Remontas (nuotr. Fotolia.com)

Atėjęs pavasaris dažną skatina ne tik atsinaujinti garderobą, bet įnešti naujų vėjų ir į savo namus. Tačiau pradėjus svarstyti apie būsto remontą, kyla nemažai klausimų – nuo ko pradėti, kiek kainuos, ar ilgai užtruks, galų gale – kaip surasti patikimus meistrus, kuriems galima patikėti namų atnaujinimą.

31

Atėjęs pavasaris dažną skatina ne tik atsinaujinti garderobą, bet įnešti naujų vėjų ir į savo namus. Tačiau pradėjus svarstyti apie būsto remontą, kyla nemažai klausimų – nuo ko pradėti, kiek kainuos, ar ilgai užtruks, galų gale – kaip surasti patikimus meistrus, kuriems galima patikėti namų atnaujinimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specializuotas paskolų bankas „Bigbank“ pateikia būsto remonto ABC, kuris pravers tiems, kas savo namus atsinaujinti planuoja pirmą kartą ar tiems, kurie anksčiau turėjo karčios patirties su remonto darbais.

REKLAMA

Apsispręskite, ko iš tiesų norite

Viena iš dažniausių remontui pasiryžusių gyventojų daromų klaidų – tikslios vizijos ir plano neturėjimas. Be jų sudėtinga darbus vykdyti tikslingai, o galutiniu rezultatu tokiu atveju būsto savininkai beveik niekada nebūna iki galo patenkinti.

Jei jau nusprendėte vykdyti remontą, visuomet susidarykite darbų, kuriuos reikia atlikti sąrašą, nusimatykite jų eiliškumą. Be to, ekspertai pataria prieš darbus pasirūpinti ir detaliu remonto projektu, kuriame tiksliai atsispindėtų visi techniniai aspektai ir detalės – grindų plotas, kurį reikia iškloti plytelėmis, tiksli riba, kur pasibaigs dažyta siena ir prasidės išklijuota tapetais, vietos, kuriose bus išvedžioti laidai, kur bus įrengtos rozetės ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, jei planuojate tik nedidelį kosmetinį remontą, detalaus plano turbūt neprireiks. Jei, pavyzdžiui, sumanėte namuose tiesiog sudėti naujas grindis ir perdažyti lubas, tuomet vargintis dėl brėžinių ar projektų neverta, bet, jei planuojate iš pagrindų atsinaujinti namus, detalesnis planavimas gali ne tik leisti darbus atlikti sklandžiau, bet ir sutaupyti pinigų. Kruopštesnis planavimas reiškia mažesnę netikėtumų, taigi ir išlaidų, tikimybę.

Biudžetu pasirūpinkite iš anksto

Kitas laiptelis svajonių namų link yra susijęs būtent su finansais. Tai – biudžetas, be kurio svajonė apie gražesnius namus, be abejo, ir liktų tik svajone. Vidutiniškai šiandien kapitalinis 1 kv. m būsto remontas, įskaičiuojant medžiagas ir meistrų darbą, specialistų skaičiavimu, atsieina maždaug 280 eurų. Taigi norint atsinaujinti net ir ne patį didžiausią būstą gali prireikti gan nemenkos sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nemažai gyventojų namų remontui stengiasi susitaupyti, tačiau dažnam pritrūksta kantrybės, o kol sukaupiama pakankamai lėšų, kartais ir visai praeina noras ką nors daryti. Tam, kad taip nenutiktų, patartina apsvarstyti ir skolinimosi galimybę. Banko „Bigbank“ duomenimis, vartojimo paskola namams šiandien yra vienas populiariausių produktų, o ją remontui ar renovacijai atlikti bei naujam nekilnojamajam turtui įsigyti dažniausiai renkasi 23-56 metų amžiaus gyventojai.

Paskolos namams patrauklumas suprantamas – skolintis „Bigbank“ galima nuo 3500 iki 15 tūkst. eurų, o paskolą gražinti – per bet kurį laikotarpį nuo 6 iki 72 mėnesių. Lankstumas ir galimybė būsto remonto imtis nieko nelaukiant – pagrindinės vartojimo paskolos namams pasirinkimo priežastys.

REKLAMA

Skolindamiesi būstui neprašaukite

Planavimo etape nepamainomas būtų gerai statybų ir remonto sritį išmanantis žmogus. Samdomi darbininkai remontą taip pat pradeda nuo darbų sąmatos parengimo, tačiau bent preliminarias savo išlaidas reikėtų susiplanuoti dar prieš ieškant darbų atlikėjų. Nusprendus būsto remontui pasiskolinti, taip pat gali kilti dilemų. Viena iš jų – kokio tiksliai dydžio paskolą imti? Banko „Bigbank“ užsakymu praėjusiais metais atlikta apklausa parodė, kad 18 proc. visų paskolą ėmusių gyventojų pasiskolino daugiau negu reikėjo. Tokių klaidų išvengti gali padėti jau minėtas kruopštus remonto planavimas, konkrečių darbų nusimatymas ir kuo tikslesnis išlaidų jiems įvertinimas.

REKLAMA

Ieškant palankiausio paskolos pasiūlymo, reikėtų gerai pasidomėti jos teikimo sąlygomis, palūkanų normomis ir galimais papildomais mokesčiais.

Geriausias būdas palyginti skirtingų bankų pasiūlymus yra įvertinti jų siūlomų paskolų bendro vartojimo kredito kainos metinės normos (BVKKMN) rodiklį. Jame atsispindi ne tik palūkanų dydis, bet ir kiti paskolai taikomi mokesčiai, todėl jis geriausiai parodo, kiek iš viso kainuos paskola.

Nepamirškite, kad turite kaimynų

Remonto darbai, kad ir kaip greitai juos ketintumėte užbaigti, neturėtų virsti galvos skausmu jūsų kaimynams. Turbūt niekas nenori, kad jaukių namų kaina būtų sugadinti santykiai su kitais namo gyventojais, kurie, be abejo, visuomet turi teisę į ramybę ir švarą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinkite, kad darbai, kurie kelia triukšmą, būtų atliekami dieną, o ne vėlai vakare ar anksti ryte. Taip pat patartina kaimynus iš anksto įspėti dėl galimo triukšmo. Tokia taktika yra daug geresnė nei viso namo pažadinimas gręžimo garsais savaitgalį šeštą valandą ryte.

Kitas dalykas, kuriuo tikrai nebus patenkinti jūsų kaimynai, tai statybų atliekų kalnai bendro naudojimo patalpose ar lauke prie namo. Derėtų žinoti, kad statybų atliekų nevalia šalinti ir paprastuose buitinių atliekų konteineriuose. Betono, plytų, mineralinės, akmens ir stiklo vatos, gipso, izoliacinės statybinės medžiagos, čerpių, keramikinių plytelių, įvairių blokelių ir kitų statybinių medžiagų likučiai turėtų būtų pristatomi į didelių gabaritinių atliekų aikšteles.

REKLAMA

Be to, jei remontuojate būstą daugiabutyje, turėtumėte žinoti, kad negalite savavališkai griauti ar kitokiu būdu modifikuoti laikančiųjų pastato konstrukcijų. Išpjauti, įpjauti, išmušti angas perdangose, denginiuose, sijose, kolonose, sienose galima tik gavus specialų leidimą. Tokiu atveju taip pat reikalingas ir kitų namo gyventojų sutikimas. Taigi, jeigu nusprendėte daryti kapitalinį buto remontą, pasidomėkite, ar tikrai visus darbus, kuriuos nusimatėte, galėsite atlikti be papildomų formalumų sutvarkymo.

Atidžiai rinkitės darbų vykdytojus

Jei remonto darbus ketinate atlikti ne patys, nepagailėkite laiko gerų remonto meistrų paieškai. Nuo remonto darbų vykdytojų profesionalumo ir jų patirties, suprantama, labai priklauso galutinis rezultatas, o taip pat neretai ir darbų kaina. Jei darbuotojai nėra pakankamai patyrę, gerai neišmano kai kurių darbų, juos gali tekti perdaryti, taisyti meistrų paliktas klaidas. Dėl šios priežasties nepatartina samdyti darbuotojų, prieš tai jais gerai nepasidomėjus.

REKLAMA

Pažįstamų rekomendacijos taip pat ne visuomet būna patikimos. Jei jūsų draugams samdyti meistrai sugebėjo kokybiškai tapetais išklijuoti kambarius, tai dar nereiškia, kad tie patys darbininkai galės ištinkuoti sienas, įrengti pertvaras ar iškloti grindis plytelėmis. Kliautis reikėtų tik gerai remonto ir statybų sritį išmanančių pažįstamų rekomendacijomis.

Paieškoti informacijose apie darbų atlikėjus galima ir internete – profesionaliai dirbantys specialistai dažnai asmeninėse ar specializuotose svetainėse talpina savo darbų pavyzdžius, užsakovų atsiliepimus ir kitą lengviau apsispręsti padėsiančią informaciją. Žinoma, nereikėtų darbuotojų pulti samdyti jau po pirmojo pokalbio telefonu. Visuomet pirmiausiai susitikite su darbuotojais, aptarkite savo viziją, įsitikinkite, kad meistrai gerai supranta jūsų lūkesčius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasirūpinkite darbų saugumu

Išsirinkus darbuotojus ar vis tik nusprendus darbų imtis patiems, reikia pasirūpinti, kad jie būtų atliekami saugiai. Remonto metu nutikusi net ir nedidelė nelaimė gali labai apkartinti gyvenimą. Nemalonių incidentų remonto darbų metu išvengti padeda paprasčiausias atsargumas, o saugumo jokiu būdu nereikėtų aukoti dėl sparčiau į priekį judančių darbų.

Jei teko lakuoti ar dažyti paviršius, prieš imdamiesi kitų darbų toje pačioje patalpoje, palaukite, kol ji gerai išsivėdins. Šlifuodami sienas, valydami dažų sluoksnį nuo jų ar atlikdami kitus darbus, dėl kurių patalpoje pasklinda daug dulkių, dėvėkite apsaugines kaukes.

REKLAMA

Visų su elektros instaliacija susijusių darbų atlikimą reikėtų patikėti profesionalams, o keičiant lempas ar įmontuojant rozetes įsitikinti, kad patalpoje išjungta elektros srovė. Jei atliekant darbus tenka pasilypėti aukščiau, visuomet imkitės atsargumo priemonių, dėvėkite šalmą, įsitikinkite, kad atramos ar kopėčios stovi tvirtai. Atminkite, kad saugias darbo sąlygas, kurios priklauso nuo jūsų, privalote užtikrinti ir samdomiems darbuotojams.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų