REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
29
Evelinos pokyčiai (nuotr. asm. archyvo)

Sunku patikėti, kad nuo pat mažumės turėjusi viršsvorio ir nevengusi didelių, nesveiko maisto porcijų šiandien Evelina Muchina yra mitybos ir sveikos gyvensenos trenerė. Ištisus metus nesukusi sau galvos dėl išvaizdos vieną dieną moteris atsitokėjo. Viso to rezultatas – minus 30 kg. Evelina neslepia, kad buvo visko: liekninančių tablečių, dietų ir kitų drastiškų priemonių, tačiau tai buvo tik neprotingi pasirinkimai.

29

Sunku patikėti, kad nuo pat mažumės turėjusi viršsvorio ir nevengusi didelių, nesveiko maisto porcijų šiandien Evelina Muchina yra mitybos ir sveikos gyvensenos trenerė. Ištisus metus nesukusi sau galvos dėl išvaizdos vieną dieną moteris atsitokėjo. Viso to rezultatas – minus 30 kg. Evelina neslepia, kad buvo visko: liekninančių tablečių, dietų ir kitų drastiškų priemonių, tačiau tai buvo tik neprotingi pasirinkimai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Net man gimus gydytojai teigė, kad gimiau putlesnė, nei standartinis vaikas. Taigi, nuo pat mažumės buvau stambesnė, bet pagal tų laikų įsitikinimus visi kartojo, kad kalti genai ir nieko čia nepakeisi. Žinoma, dabar mano požiūris pasikeitęs ir, manau, jog vaiko mitybos įpročiai formuojasi šeimoje, manieji – ne išimtis. Vaikystėje valgiau tokiomis pačiomis porcijomis kaip tėtis ir tai buvo normalu, kadangi tėvų įsitikinimu vaikas yra augantis organizmas ir jam reikia daug bei skaniai pavalgyti. Be abejo, apie produktų derinimą, sveikus patiekalus ir galimybę atsisakyti saldžių gazuotų gėrimų, saldumynų ar kito organizmui nereikalingo maisto nebuvo nei minties“, – pasakoja Evelina.

REKLAMA

Drastiški sprendimai

Moteris prisimena, kad metai iš metų taip maitindamasi ji pasiekė 95 kg. Vis dėlto, tuomet supo krūva draugų, kurie niekada nelaidė pastabų dėl per didelio svorio ir vertino vidines savybes.

„Visada buvau kompanijos siela, sukdavausi įvykių centre, išsiskyriau aktyvumu bei draugiškumu. Nustebsite, tačiau tada pasitikėjau savimi, buvau patenkinta savo išvaizda ir nesureikšmindavau tų kelių (kaip tada manydavau) papildomų kilogramų. Vis dėlto, bėgant laikui ir stebint, kaip aplink keičiasi ir gražėja mano bendraamžės, susirūpinau ir aš.

REKLAMA
REKLAMA

Pradžioje supanikavau ir kaip dauguma apkūnių merginų puoliau išbandyti pačius neprotingiausius lieknėjimo būdus: badavimas, liekninamosios tabletės bei arbatos, dietos, nevalgymas po 18 val ir t.t. Pradėjau skaityti įvairius straipsnius, rėmiausi jų siūlomomis dietomis ir patarimais. Taip pat atsižvelgiau į aplinkinių nuomonę, kas, kitų manymu yra sveika ir man naudinga. Atsimenu, buvo tikras košmaras. Po nesėkmingų bandymų apimdavo neviltis ir tada viskas baigdavosi persivalgymo priepuoliais“, – sako moteris.

Staiga ištirpę kilogramai

„Viskas pasikeitė, kada draugas pasiūlė kartu nueiti į sveikos mitybos klubą. Pradėjus ten lankytis prasidėjo ėmė kaip reikiant ryškėti mano išvaizdos pokyčiai. Dabar pagalvojus apie pačią lieknėjimo pradžią suprantu, kad viskas kur kas lengviau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Šiaip ar taip, tuo metu toli gražu taip nemaniau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ėmiausi kardinalių mitybos pokyčių ir iš savo gražiųjų 95 kg per 9 mėnesius išsilaisvinau visais 30 kg. Siaubingus XXl/Xl dydžius pakeitė M/S. Tiesiog, negalėjau tuo patikėti. Atėjus vasaros sezonui iš spintų reikėjo traukti vasarinius rūbus, o jie visi iki vieno buvo per dideli. Svoris taip staigiai nukrito, kad net pati nespėjau atsitokėti. Būdavo keista, bet tuo pačiu ir džiugu, kada gatvėje manęs neatpažindavo seniai matyti žmonės.

Niekada nestokojau pasitikėjimo savimi. Jei anksčiau kas būtų pasakęs, kad esu stora ir privalau pradėti lieknėti, būčiau tuoj pat parodžiusi, kurioje pusėje durys. Taigi, vien galvoti, kad nori atsikratyti viršsvorio nepakanka, reikia pačiam suvokti viduje, kodėl tau to reikia. Dažniausiai gyvenime aplanko kritinis momentas, kada suvoki, jog privalai pakeisti savo gyvenimo įpročius bei mąstymą. Tai supratus atsiranda susikalbėjimas su pačiu savimi, valios ugdymas ir, žinoma, sunkus darbas“, – teigia E. Muchina.

REKLAMA

Keiskite požiūrį į maistą

Pasak pašnekovės, sunkiausia buvo pakeisti požiūrį, t.y. pradėti sveiką gyvenseną ir atsisakyti įprastų valgymo įpročių. Atrodė, kad nauja informacija visiškai nereikalinga, nes viskas ir taip aišku. Galvoje buvo įsitvirtinęs standartinis požiūris, kad norint numesti svorio reikia badauti, sumažinti maisto porcijas iki minimumo, kad galima valgyti bet ką, svarbu neviršyti kalorijų normos.

„Pasirodo, viskas yra kur kas paprasčiau. Valgyti ne tik galima, bet ir reikia, tik žinoti, kokius produktus ir kuriuo dienos metu rinktis. Svarbiausia – nesureikšminti maisto, kaip gyvenimo tikslo. Tai tik organizmo varomoji medžiaga, kuri suteikia energijos, kad galėtume aktyviai gyventi, bendrauti, keliauti, pramogauti, mėgautis gamta ir t.t. Šiandien apie mityba ir sportą galėčiau kalbėti be pertraukos. Tai – mano gyvenimo būdas ir hobis“, – džiaugiasi Evelina.

REKLAMA

Sėkmės receptas

„Dalinuosi savo sėkmės receptu ir labai tikiuosi, kad jis padės savo svoriu besirūpinantiems žmonėms siekti tikslo. Pirmiausia, planuokite savo laiką, valgykite 5-6 kartus per dieną, aprūpinkite savo organizmą visomis reikiamomis maistinėmis medžiagomis. Stenkitės suvartoti reikiamą baltymų kiekį, nes kaip žinia, baltymai užtikrina ilgesnį sotumo jausmą ir yra raumenų „statybinė“ medžiaga. Taip pat gerkite vandens tiek, kiek jums priklauso pagal jūsų svorį. Venkite visų miltinių patiekalų, druskos ir saldumynų. Tai yra tik pačios pagrindinės taisyklės pradedantiesiems, tačiau jos gali atnešti didelius rezultatus.

Šiuo metu padedu kitiems pasiekti geresnių svorio bei sveikatos rezultatų. Su klientais sėdime valandų valandas ir analizuojame jų dienotvarkę, kuriame mitybos planus, kalbamės ir dalinamės patarimais. Tokiais atvejais kiekviename žingsnyje labai svarbi motyvacija bei palaikymas, tikėjimas, kad pavyks pasiekti savo užsibrėžtą tikslą. Žinoma, reikia ne tik subalansuoti mitybą, pakeisti kai kuriuos įpročius, bet ir atrasti laiko sportui. Užsiimti sau patinkančia aktyvia veikla. Tai svarbu, kadangi sportuojant ne tik keičiasi kūno formos, tampi stangresnis, lankstesnis, ištvermingesnis, bet ir sparčiau deginamos kalorijos. Prisiminkite, kad 80 proc. priklauso nuo mitybos, o likę 20 proc. duoklė sportui“, – patarimais dalinasi sveikos gyvensenos trenerė Evelina Muchina.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų