REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Rusijos aviacijos smūgiai Sirijoje, daugiausiai nutaikyti į sukilėlių pajėgas, žlugdo pastangas rasti taikų penkiamečio karo sprendinį.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas penktadienį pareiškė, kad Rusijos aviacijos smūgiai Sirijoje, daugiausiai nutaikyti į sukilėlių pajėgas, žlugdo pastangas rasti taikų penkiamečio karo sprendinį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip reikiant dar neįsibėgėjusiose Sirijos taikos derybose Ženevoje anksčiau šią savaitę buvo paskelbta pertrauka, kai ilgametis Maskvos sąjungininkas prezidentas Basharas al Assadas atnaujino puolimą prieš sukilėlių pajėgas šiaurinėje Alepo provincijoje, Rusijai prisidedant intensyviais aviacijos smūgiais.

REKLAMA

„Matome, kad šie intensyvūs Rusijos aviacijos smūgiai Sirijoje, nutaikyti daugiausia į opozicijos grupes, žlugdo pastangas rasti politinį šio konflikto sprendinį“, – sakė J.Stoltenbergas, atvykęs į Amsterdamą dalyvauti pasitarime su Europos Sąjungos gynybos ir užsienio reikalų ministrais.

NATO vadovas kritikavo Rusijos karinių pajėgų telkimą Sirijoje ir Viduržemio jūros regiono rytuose ir laiko tai įtampos regione kurstymu, ypač santykiuose su svarbia Aljanso nare Turkija.

REKLAMA
REKLAMA

„Visa tai kelia pavojų ir kursto įtampą; akivaizdu, kad tai yra iššūkis NATO“, – pabrėžė jis.

Turkija lapkričio pabaigoje numušė rusų karo lėktuvą pasienyje su Sirija, ir tada abi pusės įsivėlė į geliančių žodžių karą.

Derybas įšaldžius iki vasario 25 dienos, Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vėliau penktadienį rengia šios krizės svarstymą ir tikisi sugrąžinti naujausią taikos iniciatyvą į taikias vėžes.

Ketvirtadienį JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry sakė, pasak jo, „energingu“ pokalbiu telefonu su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu perspėjęs Maskvą liautis puolus Sirijos opoziciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas taip pat kritiškai vertino Rusijos vaidmenį Sirijoje ir kaltino Maskvą taikos derybų „torpedavimu“.

„Negali būti politinių diskusijų, kai viena jų dalyvių yra įsitraukusi į kitos žudymą“, – sakė L.Fabiusas, atvykęs į derybas Amsterdame.

Konfliktas Sirijoje nusinešė daugiau kaip 250 tūkst. gyvybių ir pusę šalies gyventojų privertė palikti savo namus bei plūsti į Europą, kurią ištiko didžiausia po Antrojo pasaulinio karo migracijos krizė.

Padėties Sirijoje blogėjimas ir jo poveikis regionui didina ES ir NATO susirūpinimą ir padėtimi Libijoje, kur vis dar nerimsta sumaištis, prasidėjusi 2011-aisiais metais, kai Aljansas parėmė autoritariško Libijos vadovo Muamaro Kadhafi (Muamaro Kadafio) nuvertimą.

REKLAMA

Kariaujančios frakcijos padalijo šią naftos turtingą šalį, kurioje įsitvirtina ir grupuotė „Islamo valstybė“ (IS), kai ES pastangos padėti suformuoti tautos vienybės vyriausybę regis įstrigo.

J.Stoltenbergas sakė, kad NATO „labai atidžiai stebi“ padėtį Libijoje, ir pabrėžė, jog labai svarbu sutarti dėl naujosios vyriausybės, „nes tai bus pirmas svarbus žingsnis kovoje su IS“.

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perspėjo, kad šiuo metu Libijoje gali būti apie penki tūkstančiai IS kovotojų, tai yra, dvigubai daugiau negu anksčiau vertinta, kai jų skaičius Sirijoje ir Irake tuo tarpu mažėja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų