REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės valdoma dujų importo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT), iki šiol pirkusi dujas tik iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, jas pirks ir iš Norvegijos „Statoil“. Tai jau trečia Lietuvos bendrovė, keičianti iki 2015-ųjų buvusį vienintelį dujų tiekėją Lietuvai „Gazprom“ į alternatyvų šaltinį - „Statoil“.

Valstybės valdoma dujų importo bendrovė „Lietuvos dujų tiekimas“ (LDT), iki šiol pirkusi dujas tik iš Rusijos dujų koncerno „Gazprom“, jas pirks ir iš Norvegijos „Statoil“. Tai jau trečia Lietuvos bendrovė, keičianti iki 2015-ųjų buvusį vienintelį dujų tiekėją Lietuvai „Gazprom“ į alternatyvų šaltinį - „Statoil“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė pranešė, kad pasirašė sutartį su „Statoil“, pagal kurią iki šių metų spalio ji įsigis daugiau kaip pusę šių metų dujų poreikio - apie 300 mln. kubų.

REKLAMA

„Lietuvos dujų tiekimo“ vadovas Mantas Mikalajūnas teigė, kad „Gazprom“ kainodara pasidarė nepalanki, tad perkant suskystintas gamtines dujas (SGD), bendrovė galės išlaikyti stabilią kainą vartotojams.

Pasak M.Mikalajūno, „Gazprom“ pasiūlė naują kainos formulę, pagal kurią dujų kaina labai priklauso nuo naftos kainų indekso, todėl lėčiau krenta. 

„Išaugus SGD pasiūlai ir kritus naftos kainoms, SGD tam tikrais laikotarpiais gali sėkmingai konkuruoti su dujotiekiu tiekiamomis dujomis. Įvertinę „Gazprom“ pasiūlymus ir apklausę SGD rinkos dalyvius, pasirinkome daugiau kaip pusę šių metų poreikio – apie 300 mln. kubinių metrų importuoti iš „Statoil“ per SGD terminalą. Šia sutartimi mes diversifikuosime savo tiekimo portfelį ir galėsime mūsų klientams išlaikyti stabilias gamtinių dujų tiekimo kainas, nepaisant nepalankia linkme pasikeitusios „Gazprom“ kainodaros“, - pranešime teigė M.Mikalajūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, likusį dujų kiekį - per 200 mln. kubų - įmonė pirks pagal 2015 metais pasibaigusią sutartį su „Gazprom“, su kuriuo neatmeta galimybės bendradarbiauti ir ateityje. „Yra tie perkeliami kiekiai iš ankstesnės sutarties, bet mes nesakome „Gazprom“ ne, lauksime tiek aukcionų, tiek kitų galimybių. Šiuo atveju „Gazprom“ nereagavo lanksčiai, o kaip bus ateityje, rinksimės pagal geriausias sąlygas“, -BNS sakė M.Mikalajūnas.  

Pirmasis Norvegijos „Statoil“ SGD krovinys valstybės valdomą dujų importo bendrovę LDT gali pasiekti jau vasario viduryje, teigia „Lietuvos energijos“ vadovas Dalius Misiūnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pirmas krovinys, kuris atvyks, bus turbūt simboliškai apie vasario 16 dieną. Kroviniai bus vežami ir kartu su „Litgas“ kiekiais, ir galimai net su „Achemos“ kiekiais, o grafikas bus dinamiškai derinamas“, - BNS sakė D.Misiūnas.

„Pirmąjį šių metų ketvirtį dar perkame dujas iš „Gazprom“ pagal seną sutartį. Priklausomai nuo bendro suvartojamo kiekio gali būti, kad metų gale dar reikės papildomų kiekių, tuomet lyginsime kainas ir žiūrėsime, iš kur pigiau pirkti“, - aiškino „Lietuvos energijos“ vadovas.

 

M.Mikalajūnas neatskleidė, už kokią kainą „Lietuvos dujų tiekimas“ pirks dujas iš „Statoil“, tačiau tikino, kad kaina mažesnė nei „Gazprom“ dujų. Be to, jis nurodė, kad sutartis yra panaši, kaip trumpalaikių sandorių biržoje.

REKLAMA

 

„Apie kainodarą nenorėčiau ir net nelabai galiu kalbėti dėl sutartinių įsipareigojimų su „Statoil“. Šiuo atveju sudaryta sutartis su „Statoil“ yra trumpalaikė, labiau atitinkanti prekybos spotinėje - momentinėje rinkoje sutarčių tipą. Tik sandoris sudarytas ne per biržą, o dvišaliu pagrindu“, - teigė jis.

Dujas iš „Statoil“ įmonė pirks iki spalio mėnesio. M.Mikalajūnas aiškino, kad dėl lapkričio ir gruodžio mėnesių bus sprendžiama vėliau, kai paaiškės, ar dar liko dujų iš ankstesnės sutarties su „Gazprom“.

REKLAMA

„Aišku, lieka lapkritis, gruodis, bet žiūrėsime, kiek per tą laiką mums pavyks parduoti, ar to likučio, kuris perkeliamas iš 2014-2015 metų, užteks ir pačiai metų pabaigai, ar vis tik dar reikės papildomą kiekį įsigyti iš tuo metu geresnes sąlygas siūlančio tiekėjo“, - tikino LDT vadovas.

M.Mikalajūno teigimu, kol kas sudėtinga prognozuoti, kaip keisis dujų kainos gyventojams nuo liepos 1 dienos, tačiau, jo nuomone, yra požymių, kad jos gali ir mažėti.

Jis sakė, kad dėl dujų įsigijimo derėjosi ne tik su „Gazprom“ bei „Statoil“, bet ir su kitais tiekėjais, tačiau jų neįvardijo: „Buvo tikrai visa eilė SGD tiekėjų apklausta ir šiuo atveju pasirinktas „Statoil“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

LDT pirmąjį šių metų ketvirtį „Gazprom“ dujas perka pagal 2015 metais pasibaigusią sutartį, pagal kurią dar turi nesuvartotų maždaug 300 mln. kubų dujų. BNS šaltinių teigimu, „Achema“ iš „Statoil“ ketina įsigyti apie 500 mln. kubų dujų - beveik pusę jos metinio dujų kiekio (1,25 mlrd. kubų). „Litgas“ pagal atnaujintą sutartį šiemet iš „Statoil“ įsigis 350 mln. kubų dujų.

Taigi, 2016 metais per SGD terminalą Lietuva atsigabens daugiau nei pusę viso šalyje suvartojamo dujų kiekio - 1,15 mlrd. kubų. Visas jos dujų poreikis sieks iki 2 mlrd. kubų.

REKLAMA

Praėjusią savaitę pranešta, kad Lietuvos dujų prekybos bendrovei „Litgas“ baigus derybas su „Statoil“ dėl ilgalaikės dujų pirkimo sutarties pakeitimo, perkamų SGD kaina mažėja daugiau nei trečdaliu iki 16-20 eurų už megavatvalandę. „Litgas“ ir „Statoil“ sutartis yra ilgalaikė, todėl, pasak D.Misiūno, lyginti su LDT susitarimu negalima.

Šiuo metu „Statoil“ dujas perka tik dujų prekybos bendrovė „Litgas“ , o netrukus jas pirks ir didžiausia dujų importuotoja - Jonavos trąšų gamykla „Achema“.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų