REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Revoliucija nuobaudų sistemoje: kas išsisuks nuo arešto?

turėtų suklusti kelių gaideliai

Seime iki šiol svarstomi įvairūs pasiūlymai dėl Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimo, tačiau jau dabar aišku, jog šis dokumentas jau 2016 m. atneš daug naujovių, tarp kurių – administracinio arešto atsisakymas.

Seime iki šiol svarstomi įvairūs pasiūlymai dėl Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pakeitimo, tačiau jau dabar aišku, jog šis dokumentas jau 2016 m. atneš daug naujovių, tarp kurių – administracinio arešto atsisakymas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kitų metų balandžio 1 d. įsigaliosiantis ANK turėtų pakeisti dar nuo sovietmečio galiojantį Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK).

REKLAMA

Pagal ANK, padariusiam administracinį nusižengimą asmeniui galės būti skiriamos šios administracinės nuobaudos: įspėjimas, bauda arba viešieji darbai. Naujame kodekse nebelieka administracinio arešto ir nušalinimo nuo darbo (pareigų).

Dabar galiojantis ATPK numato, kad administracinis areštas, skiriamas už atskirų rūšių administracinius teisės pažeidimus, gali trukti iki trisdešimties parų. Asmens, patraukto administracinėn atsakomybėn, prašymu teismas gali paskirti administracinį areštą atlikti tik poilsio dienomis. Administracinis areštas negali būti skiriamas nėščioms moterims, moterims, turinčioms vaikų iki dvylikos metų amžiaus, asmenims, kuriems nesukako aštuoniolika metų, asmenims, kuriems nustatytas 0–40 procentų darbingumo lygis arba didelių ar vidutinių specialiųjų poreikių lygis.

REKLAMA
REKLAMA

Seimui priėmus ANK, nustatyta, kad asmenys, kuriems anksčiau buvo paskirtas administracinis areštas, po naujojo kodekso įsigaliojimo bus paleidžiami, o neatlikta nuobaudos dalis keičiama į viešuosius darbus, jų nesutikus atlikti – baudą.

Kas išvengs arešto?

Naujiena, kad administracinis areštas yra išbraukiamas iš nuobaudų sąrašo, turbūt labiausiai galėtų sudominti į Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidimus linkusius kelių gaidelius.

Administracinis areštas nuo kitų metų balandžio nebegrės asmenims, kurie būdami neblaivūs vairavo chuliganiškai, pavojingai ir padarė kelis paeiliui grėsmę eismo saugumui sukeliančius KET pažeidimus (pvz., lenkimas neleistinose vietose, įvažiavimas į priešpriešinę eismo juostą), tiems, kurie transporto priemonę vairavo, neturėdami teisės vairuoti, asmenims, kurie būdami neblaivūs prie vairo padarė KET pažeidimą, sukėlusį nežymų sveikatos sutrikdymą arba nulėmęs turto sugadinimą, asmenims, nepaklususiems pareigūnų reikalavimui sustabdyti transporto priemonę arba pasitraukusiems iš eismo įvykio vietos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Administracinis areštas taip pat negrės smulkiems vagišiams, kurių pagrobtas turtas neviršija 3 minimalių gyvenimo lygių (MGL) dydžio sumos (1 MGL – 38 Eur), smulkiems chuliganams, kurie nubausti už necenzūrinių žodžių ar gestų naudojimą viešosiose vietose, įžeidimus, kibimus prie žmonių, asmenims, kurie nubausti už alkoholinių gėrimų gėrimą viešose vietose arba pasirodė neblaivūs viešose vietose, asmenims, kurie rengė neteisėtus mitingus, demonstracijas, protestus.

Kada administracinis areštas taikomas dažniausiai?

Portalo tv3.lt kalbintas teisingumo viceministras Giedrius Mozūraitis pasakojo, kad dažniausiai šiuo metu tebegaliojanti administracinio arešto nuobauda taikomas smulkiems vagišiams.

REKLAMA

„Paprastai didžioji dalis pažeidimų susiję su nuosavybės klausimais, tarkime, svetimo turto pagrobimas, tai paprastai už tokias veikas iš tiesų pasitaikydavo tų administracinių areštų, nes reikia pripažinti, kad areštas dažniausiai buvo naudojamas kaip priemonė tiems asmenims, kurie neturi pakankamai pajamų susimokėti baudeles arba piktybiškai vengia susimokėti. Taigi, administracinis areštas buvo alternatyvi administracinė nuobauda“, – aiškino G. Mozūraitis.

Anot jo, atsisakyti administracinio arešto nutarta, atsižvelgiant į Europos Žmogaus teisių konvenciją, Europos Žmogaus Teisių Teismo praktiką.

REKLAMA

„Reikėtų pažymėti, kad Administracinių nusižengimų kodeksas numato mažiau pavojingas veikas negu Baudžiamasis kodeksas, todėl ir sankcijos turėtų būti parenkamos adekvačios, proporcingos tiems pažeidimams, o administracinis areštas pagal savo prasmę ir esmę yra pakankamai griežta nuobauda ir šiuo atveju trumpalaikis laisvės atėmimas tikrai nėra adekvatus ir proporcingas tiems pažeidimams, už kuriuos numatyta administracinė atsakomybė.

Kai kuriais atvejais asmenims, padariusiems administracinius teisės pažeidimus, galbūt ir norėtųsi administracinio arešto, nes jie neturi pakankamai lėšų baudoms susimokėti arba bando rasti sau tam tikrą laikiną pragyvenimo vietą“, – komentavo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nusižengimų augimo nemato

G. Mozūraičio teigimu, kaip numato ANK, pagrindine nuobauda už administracinius nusižengimus taps piniginė bauda, o tiems, kurie nesugebės jos susimokėti, grės viešieji darbai.

„Aš manau, kad, pirmiausiai, turime kitą alternatyvę administracinę nuobaudą – viešuosius darbus. Tokia nuobauda atneštų visuomenei didesnę naudą, matyt, atneštų naudą ir pačiam pažeidėjui, kuris galėtų resocializuotis ir atpirkti tą savo kaltę prieš visuomenę, atlikdamas viešuosius darbus. Aš galvočiau, kad tai būtų veiksmingesnė priemonė negu tam tikrą laiką būti įkalintam“, – sakė teisingumo viceministras.

REKLAMA

Kaip teigė G. Mozūraitis, administracinio arešto netaikymas, pavyzdžiui, KET taisyklių pažeidėjams, chuliganiškiems vairuotojams, eismo įvykių skaičiaus keliuose padidinti neturėtų.

„Šitoje vietoje ne pati bausmė ar jos dydis lemia vieną ar kitą pažeidimą, o neišvengiamumas. Jeigu yra atliekami tinkami veiksmai, nustatant pažeidėją, identifikuojant, pritaikant jam atsakomybę, tai būtent tai duoda didžiausią efektą, o ne vienos ar kitos administracinės nuobaudos, griežtos nuobaudos parinkimas“, – aiškino pašnekovas.

G. Mozūraitis priminė, jog dalis administracinių nusižengimų bus ir jau yra perkelta į Baudžiamąjį kodeksą, o tai reiškia, kad už tam tikras veikas bus baudžiama gerokai griežčiau. Vienas pavyzdžių – baudžiamoji atsakomybė už vairavimą išgėrus.

Nuo kitų metų balandžio asmenims, kurie vairavo kelių transporto priemonę arba mokė praktinio vairavimo, būdami apsvaigę nuo alkoholio, kai jų kraujyje buvo daugiau negu 1,5 prom. alkoholio, grės bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki vienerių metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų