REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrasis krematoriumas Lietuvoje išdygs draustinių apsupty?

Vietiniai gyventojai: nenorime kasdien matyti mirties

Antrąjį krematoriumą Lietuvoje ketinima statyti šalia Vievio miestelio, apsupto saugomų teritorijų, ežerų ir rekreacinių zonų. Užmoju statyti minėtą objektą pasipiktinę vietos gyventojai pabrėžia, kad valdžia verslininkams imtis projekto leido patyliukais, nepaisant bendruomenės interesų, nepagalvojus apie galimai sudarkytą kraštovaizdį. Tuo metu tiek savivalda, tiek ir verslininkai ramina, jog krematoriumas oro neterš ir beda pirštu į vietos verslininkų keliamas intrigas.

Antrąjį krematoriumą Lietuvoje ketinima statyti šalia Vievio miestelio, apsupto saugomų teritorijų, ežerų ir rekreacinių zonų. Užmoju statyti minėtą objektą pasipiktinę vietos gyventojai pabrėžia, kad valdžia verslininkams imtis projekto leido patyliukais, nepaisant bendruomenės interesų, nepagalvojus apie galimai sudarkytą kraštovaizdį. Tuo metu tiek savivalda, tiek ir verslininkai ramina, jog krematoriumas oro neterš ir beda pirštu į vietos verslininkų keliamas intrigas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip skelbiama, Elektrėnų savivaldybės internetiniame puslapyje, krematoriumas, kurį ketina statyti laidojimo paslaugas teikianti UAB „Ligamis“, turėtų iškilti Vievio seniūnijai priklausančiame Kurkliškių kaime. Minėta bendrovė šių metų rugpjūtį laimėjo aukcioną dėl kaime esančio valstybės žemės sklypo nuomos. Skelbiama, kad rugpjūčio pabaigoje UAB „Ligamis“ išnuomoto žemės sklypo paskirtis pakeista iš rekreacinės į komercinę.

REKLAMA

Kurkliškių kaimas, kuriame turėtų išdygti krematoriumas, įsikūręs įspūdingame kraštovaizdyje: netoliese tyvuliuoja Vievio, Šiemečio ežerai, aplink išsidėstę Pipiriškių draustinis, Neries regioninis parkas, Trakų istorinis nacionalinis parkas.

Po naujienos apie statybas – peticija

Vievio seniūnijos gyventojai neslepia pasipiktinimo dėl verslininkų planų Kurkliškėse statyti krematoriumą. Spalio pradžioje, tai yra po to, kai savivaldybė paviešino verslininkų planus apie objekto statybą, internete įregistruota peticija „KREMATORIUMUI prie Vievio NE“, kurioje raginama užkirsti kelią objekto statyboms.

REKLAMA
REKLAMA

„Sklypas, kuriame planuojama statyti minėtą objektą, yra tokių saugomų teritorijų ir rekreacinių zonų, kaip Pipiriškių draustinis, Neries regioninis parkas, Bražuolės upė ir jos slėnis, Vievio ežeras, Trakų istorinis nacionalinis parkas, apsuptyje. Dėl planuojamos ūkinės komercinės veiklos, tikėtina, šiose apylinkėse itin suintensyvės eismas, padidės aplinkos tarša bei galimai bus sugadintas kraštovaizdis, o krematoriumo kaimynystė kels nemalonius jausmus tiek gyventojams, tiek rekreacinių zonų lankytojams. Todėl mums, šios savivaldybės gyventojams, visiškai neaišku, kokiais kriterijais vadovaujantis buvo pasirinktas krematoriumo veiklai būtent šis žemės sklypas“, – skelbiama peticijoje, kurią jau parėmė apie 100 žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Šalia UAB „Ligamis“ išnuomoto žemės sklypo yra įkurti kaimo gyventojų verslai (sulčių spaudykla, ekologiniai ūkiai ir kt.) bei vystomi nauji kaimo gyventojų investiciniai projektai, statomos kaimo turizmo sodybos. Planuojamo krematoriumo kaimynystėje esanti gyvenamoji aplinka, siūlomos paslaugos bei gaminami produktai būtų vertinami itin nepalankiai, todėl aplinkinių kaimų gyventojai yra pagrįstai nepatenkinti planuojamomis krematoriumo statybomis“, – aiškinama dokumente.

Vievio seniūnijos bendruomenės atstovai peticijoje kalba apie tai, kad vietiniai, jei Elektrėnų savivaldybė nesustabdys krematoriumo statybų projekto, ketina kreiptis į teisėsaugos institucijas. „Savivaldybė šioje situacijoje nesuteikė visapusiškos informacijos, neužtikrino galimybės visuomenei dalyvauti miesto plėtros procese ir priėmė skubotus sprendimus, ignoruodama gyventojų interesus, nors turėjo skirti pirmenybę atstovavimui jiems. Esame linkę manyti, kad savivaldybė galimai veikia išskirtinai tik verslo struktūrų komerciniams interesams“, – aiškinama peticijoje.

REKLAMA

Nenori kasdien matyti mirties

Portalo tv3.lt kalbintas Kurkliškių kaimo bendruomenės atstovas Gediminas Jachimavičius piktinosi, kad savivalda visą Vievio seniūniją, kuri yra apsupta miškų, rekreacinių zonų, vaizdingų kraštovaizdžių, privertė susitaikyti su Kazokiškių sąvartyno kaimynyste, o šiuo metu mėgins priversti gyventi ir šalia krematoriumo.

„Iš vienos pusės sąvartynas, iš kitos pusės bus krematoriumas, tai dar tik tereikia medicininių atliekų deginimo gamyklos, tai Vievis bus superinis miestas. [...] Išėjome į vienkiemius gyventi, nes nenorėjome to triukšmo. [...] Aš suprantu, kad visi mes mirsime ir apie tai mes prisimename, bet, kad tą mirtį mums kiekvieną dieną po keliasdešimt kartų primintų katafalkai važinėjantys pro langus, tai nenorime“, – dėstė G. Jachimavičius, pridurdamas, kad krematoriumą vertėtų statyti nuošaliau, toliau nuo gyvenamųjų rajonų.

REKLAMA

Anot jo, vis dėlto kone didžiausią nuostabą kelia susidariusioje situacijoje tai, kad krematoriumui statyti išnuomoto žemės sklypo paskirtis esą Elektrėnų savivaldybės mero Kęstučio Vaitukaičio potvarkiu stebuklingai greitai buvo pakeista į komercinę, o apie planus statyti minėtą objektą vietiniai gyventojai informuoti iš viso nebuvo.

„Visiškai nepaisoma vietos gyventojų interesų. Čia buvo aktyvi rekreacinė zona. Ji kažkokiu stebuklingu būdu – turime chronologiją, kai keli įvykiai per tą pačią dieną – pakeista iš aktyvios rekreacinės į komercinę. Ar tai yra normalu? Aš pats tvarkiausi namo dokumentus, tai mėnesiais reikėjo laukti. Čia viskas daroma žaibišku greičiu, niekam nežinant“, – pasakojo G. Jachimavičius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, vietinių gyventojų bendruomenės atstovai dėl krematoriumo statybų kreipėsi tiek į UAB „Ligamis“, tiek į Elektrėnų savivaldybę, tačiau jokių atsakymų negavo.

G. Jachimavičius neslėpė manantis, kad UAB „Ligamis“ sėkmė aukcione dėl žemės sklypo nuomos ir dėl sklypo paskirties pakeitimo yra susijusi su bendrovės ryšiais su Elektrėnų savivaldybės meru K.Vaitukaičiu.

„Buvo Elektrėnų meras K. Vaitukaitis ir Trakų meras, ir turėjo su Lentvariu sąsajas. Dabar kažkaip viskas ateina iš Lentvario, UAB „Ligamis“ irgi ateina iš Lentvario“, – svarstė G. Jachimavičius.

REKLAMA

Pašnekovas taip pat priminė, jog krematoriumą statyti pasišovusi UAB „Ligamis“ yra pagarsėjusi kaip prastą reputaciją turinti įmonė. Maždaug prieš penkerius metus žiniasklaidoje pranešta, kad Lentvaryje kilo skandalas, kai šalia pradinės mokyklos veiklą apleistame pastate pradėjo UAB „Ligamis“ ritualinių prekių parduotuvė ir šarvojimo salė. Tąkart kilo įtarimų, kad įmonė dirba nelegaliai, mat Vilniaus visuomenės sveikatos centras pareiškė, jog UAB „Ligamis“ jokių prašymų dėl higienos pasų veiklai vykdyti nėra pateikusi. Informacija buvo perduota policijai.

REKLAMA

Meras: kremavimas – tai ne gelžbetonio gamyba

Elektrėnų savivaldybės meras K. Vaitukaitis portalui tv3.lt sakė, jog visos procedūros tiek dėl žemės sklypo, kuriame ketinama statyti krematoriumą, nuomos, tiek dėl sklypo paskirties keitimo atliekamos įstatymų numatyta tvarka, o vietiniai gyventojai, anot jo, teikti pastabas, priekaištauti dėl krematoriumo statybų, dėl oro taršos turi teisę.

„Žmonės teisingai daro, kad nerimauja. Čia viskas labai normalu, nes juk demokratinėje valstybėje gyvename. Įstatymus turime omenyje. Turi būti derinama, žiūrima ir, jeigu nebus suderinta, tai tų statybų negali būti. [...] Jeigu yra peticijos, tai būtina atsižvelgti į gyventojų nuomonę be jokių kalbų“, – aiškino K. Vaitukaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vis dėlto, Elektrėnų mero manymu, gyventojų raginimas krematoriumo statyboms pasirinkti toliau nuo gyvenviečių nutolusią vietą ir baimės dėl galimos oro taršos neturi pagrindo.

„Ir kremavimas, ir šarvojimas, ir visa kita yra ne gelžbetonio gamyba tai sakyti, kad turi būti pramoniniame rajone (statomas krematoriumas – tv3.lt) ne visai tinkamas palyginimas, nekorektiškas palyginimas. Tai yra sakralus reikalas. Nereikia galvoti, kad sukraus laužą, apdės malkomis ir kūrens ant piliakalnio. Reikia tai daryti civilizuotai. Jeigu bus tai daroma, tai bus daroma pagal visas normas ir suderinus su visais, tai yra ir su visuomene. Jeigu bus pasipiktinimo, tai bus apklausos atliekamos. Kai emocijos ima viršų, tai nėra gerai“, – komentavo K. Vaitukaitis.

REKLAMA

Mato vietos verslininkų intrigas

Vievio seniūnijoje nutarusios krematoriumą statyti UAB „Ligamis“ direktorius Juozas Čiplys teigė, jog apie vietos gyventojų pasipiktinimą ir paruoštą peticiją išgirdo iš portalo tv3.lt. Laidojimo paslaugų įmonės vadovas tikino, kad vietinių gyventojų nerimas yra nepagrįstas.

„Dėl taršos, tai visa tarša yra reguliuojam norminiais aktais, įstatymais. [...] Nepaisant to, kad viskas yra reguliuojama, žmonės net neįsivaizduoja. Įsivaizduoja turbūt kaip kokią didelę gamyklą, kurs stoti kaip Gariūnų kaminas, iš kurio rūksta dūmai ir sklinda smarvė. Taip nėra“, – kalbėjo J. Čiplys.

REKLAMA

„Tai nėra kaip koks atliekų deginimas, kur šiukšles veža tonomis per dieną ir degina apie 10 tonų šiukšlių. Čia mes kalbame apie vieną kremavimo liniją. Skamba baisiai, bet realiai yra mažas, smulkus objektas“, – aiškino UAB „Ligamis“ direktorius.

Komentuodamas Vievio seniūnijos bendruomenės atstovų inicijuotą peticiją prieš krematoriumo statybas J. Čiplys neslėpė manantis, jog tai tėra seniūnijos teritorijoje veikiančių verslininkų išpūstas burbulas, mat su vietos bendruomene bendrovė esą bendrauja pagal visas įstatymuose numatytas normas.

REKLAMA
REKLAMA

„Teko susitikti su ir gretimų sklypų savininkais, verslininkais, kurie labai nepatenkinti. Yra įtarimas, kad jie čia stumia tą bendruomenę. [...] Nepasitenkinimas yra grynai iš aplinkinių verslininkų, kurie ten labai pigiai supirkinėja žemes ir ruošiasi kažką investuoti, perparduoti. Bet jie tai daro ne pirmus metus ir nieko nepadaro“, – aiškino laidojimo paslaugų verslo atstovas.

Jis atmetė priekaištus apie tai, kad UAB „Ligamis“ yra žinoma, kaip prastą reputaciją turinti verslo įmonė. Pasak J. Čiplio, bendrovė turi visus reikalingus leidimus, higienos pasus savo veiklai plėtoti, o skandalas Lentvaryje, anot pašnekovo, taip pat buvo sukeltas vietinių suinteresuotų grupių.

„Visos licencijos ir higienos pasai yra galiojantys. Įmonės veiklos pradžioje žmonėms buvo kilęs šokas. Buvo ten irgi suinteresuotų grupių, asmenų veikimas, sakykime, kur kažkas kažko negavo iš mūsų, kažkam nepatiko, kas bus už kelio“, – aiškino J. Čiplys.

Kėdainių krematoriumo vadovas: įmonė elgiasi nekorektiškai

Pirmasis ir kol kas vienintelis krematoriumas Lietuvoje buvo atidarytas Kėdainiuose 2011 m. lapkritį. Šio 7,5 mln. Lt (arba apie 2, 2 mln. Eur) kainavusio krematoriumo direktorius Vytenis Labanauskas pasakojo, jog jam su vietinių gyventojų pasipriešinimu susidurti neteko.

REKLAMA

Mes, kai pradėjome tą projektą, visus žingsnius derinome su bendruomene, su visuomene, buvome susitikimuose miesto taryboje ir atskirose grupėse, viskas buvo pristatoma labai skaidriai, viešai, buvo atlikta prieš tai apklausa visuomenės, vertinant tą situaciją, nes tai buvo pirmas toks projektas Lietuvoje“, – portalui tv3.lt aiškino V. Labanauskas.

Anot jo, mirusiųjų kremavimo proceso metu galima išvengti ir nemalonių kvapų, ir galimos oro taršos tuo atveju, jeigu krematoriumas yra pastatytas pagal modernias technologijas, preciziškai laikantis visų reikalavimų. V. Labanauskas atkreipė dėmesį į tai, kad Europos Sąjungoje nutarta sugriežtinti krematoriumams taikomus techninius reikalavimus, tačiau ne visų valstybių laidojimo verslo atstovai jų paiso.

V. Labanauskas, reaguodamas į Vievio seniūnijos bendruomenės priekaištus dėl planų Kurkliškėse statyti krematoriumą, pažymėjo manantis, jog vietinių susirūpinimas turi pagrindo ir žmonių ignoruoti negalima.

„Aš manau, kad jis (susirūpinimas – tv3.lt) yra racionalus ir mes turime atsižvelgti į tai, nes pas mus nėra tokių tradicijų, mes neturime gilių kremavimo tradicijų ir žmonės į tai reaguoja jautriai. Ta įmonė, kuri pradėjo tuos veiksmus, aš manau, elgiasi ne visai korektiškai, nederindama su visuomene ir nesupažindindama iš anksto tam, kad išvengti tokių procesų. Pasirinkimo vieta irgi yra svarbu. Reikia turėti galvoje, kurioje vietoje (krematoriumas bus statomas – tv3.lt), kas yra aplinkui, kokie keliai bus, kaip žmonės reaguos“, – kalbėjo pašnekovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų