REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusija Sirijoje: bombarduojami civiliai ir opozicija, o kur „Islamo valstybės“ kovotojų taikiniai?

(papildyta 20.00) Rusija neigia, kad kliuvo civiliams

Opozicijos Sirijos valdžiai aktyvistai ir sukilėliai tvirtina, kad Rusijos karo aviacijos smūgiai daugiausia kliuvo nuosaikiųjų sukilėlių pozicijoms ir civiliams.

Opozicijos Sirijos valdžiai aktyvistai ir sukilėliai tvirtina, kad Rusijos karo aviacijos smūgiai daugiausia kliuvo nuosaikiųjų sukilėlių pozicijoms ir civiliams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaizdo įraše, kuri paskelbė JAV remiamų sukilėlių grupė „Tajamu Alezzah“, rodoma, kaip karo lėktuvai smogia į pastatą, kuris priklausė minėtai grupei Latamnos mieste centrinėje Hamos provincijoje.

REKLAMA

Grupės vadas Jameelis al-Saleh sakė Sirijos naujienų tinklalapiui, kad į šios grupės pozicijas smogė rusų reaktyviniai lėktuvai, bet nenurodė, kokia buvo patirta žala.

Talbisės miesto Homso provincijoje aktyvistų grupė užfiksavo mažiausiai 16 žuvusių civilių, tarp kurių buvo ir du vaikai. Sirijos kariškiai anksčiau pranešė, kad šį miestą atakavo rusų karo lėktuvai.

Iš kitų šaltinių naujienų agentūros „The Associated Press“ šitos informacijos dar negalėjo patvirtinti.

REKLAMA
REKLAMA

Rusijos užsienio reikalų ministerija nedelsdama paneigė informaciją apie esą žuvusius civilius.

Dar nespėjo Rusija išplėtoti operaciją prieš „Islamo valstybę“, kai Vakarų žiniasklaidoje pasirodė įterpinių, pareiškė URM atstovė Marija Zacharova.  

Rusijos pradėti karo aviacijos smūgiai Sirijoje nevers keisti strategiją JAV vadovaujamai antiteroristinei koalicijai kovoje su „Islamo valstybe“, – pareiškė trečiadienį JAV Valstybės departamento atstovas Johnas Kirby .

„JAV vadovaujama koalicija tęs aviacijos antskrydžius Irake ir Sirijoje, kaip buvo planuota, remiant mūsų tarptautinę misiją, kuria siekiama palaužti ir sunaikinti ISIL“, – sakė jis žurnalistams, panaudodamas tarptautinę grupuotės „Islamo valstybė“ pavadinimo santrumpą ISIL.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos senatoriai vienbalsiai balsavo už Rusijos ginkluotųjų karinių pajėgų panaudojimą už šalies ribų, pranešė Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas. Žiniasklaida skelbia, kad netrukus po to buvo įvykdytas pirmasis antskrydis, o JAV buvo pareikalauta nutraukti skrydžius virš Sirijos teritorijos.

(17.49) Rusijos karo lėktuvai smogė trijose Sirijos provincijose

Rusijos karo lėktuvai trečiadienį Sirijoje kartu su valdančiojo režimo orlaiviais surengė antskrydžius trijose provincijose, pranešė naujienų agentūrai AFP vienas Sirijos saugumo pareigūnų.

REKLAMA

„Rusijos ir Sirijos karo lėktuvai šiandien surengė daug smūgių į teroristų pozicijas Hamos, Homso ir Latakijos provincijose“, – sakė šis šaltinis.

Pasak jo, Homso ir Hamos provincijose smogta į kelis džihadistų objektus, taip pat ir Latakijos provincijoje, kurios didžiąją dalį kontroliuoja valdantysis režimas.

Anksčiau nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad mažiausiai 27 civiliai gyventojai žuvo ir dar kelios dešimtys buvo sužeisti trečiadienį per režimo pajėgų vykdytą gyvenamųjų rajonų įnirtingą bombardavimą centrinėje Sirijoje.

REKLAMA

„Režimo karo lėktuvai surengė reidus Homso provincijos Rastano, Talbisės ir Zafaranijės miestuose“, – pranešė „Syrian Observatory for Human Rights“ direktorius Rami Abdel Rahmanas. Pasak jo, penki žmonės žuvo Zafaranėje, septyni – Rastano ir 15 Talbisės miestuose.

Tuo tarpu Sirijos saugumo pareigūnas nurodė, kad rusų aviacija smogė į Rastaną ir Talbisę.

Homso provinciją kontroliuoja ir Sirijos režimas, ir „Islamo valstybės“ grupuotė, kuri yra užėmusi garsųjį Palmyros miestą ir didelę teritoriją į rytus nuo jo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau nė vienoje iš teritorijų, kurias trijose provincijose esą atakavo Rusijos aviacija, kiek žinoma, nėra „Islamo valstybės“ kovotojų.

Homse atakuotus plotus kontroliuoja daugiausia „al Nusros“ frontas, kuris yra tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Sirijoje.

Latakijoje bombarduotas teritorijas kontroliuoja koalicija „Užkariavimo armija“, kuriai priklauso ir „al Nusra“.

Hamoje atakuotas vietoves kontroliuoja daugiausia islamistų ir nuosaikiųjų sukilėlių grupės.

Trečiadienį nuožmūs susirėmimai tarp „Islamo valstybės“ džihadistų ir režimo pajėgų vyko Šaero dujų telkinio, kuris yra didžiausias Homso provincijoje, teritorijoje.

REKLAMA

„Islamo valstybės“ kovotojai jau daug mėnesių stengiasi užimti šį telkinį, vieną iš paskutinių, kuriuos kontroliuoja režimo pajėgos.

(17.21) Rusija patvirtino smogusi į „Islamo valstybės“ objektus Sirijoje

Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad Rusijos karo aviacija surengė antskrydžius prieš „Islamo valstybės“ kovotojus Sirijoje.

„Rusijos karinės oro pajėgos įvykdė kampaniją, per kurią buvo suduoti chirurgiškai tikslūs smūgiai ISIL grupuotės taikiniams Sirijos teritorijoje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūros.

REKLAMA

(15.11) Rusijos oro antskrydžiai Sirijoje

Rusija sudavė pirmąjį oro smūgį Sirijoje, netoli Homso miesto buvo bombarduota vietovė, tvirtinama „CNN“. YouTube tinkle pasirodė vaizdo įrašai iš Sirijos, kurių autentiškumo patvirtinti dar nepavyko, tačiau juose yra rodomi dešimtys sužeistųjų. 

(14.21) Rusija pateikė reikalavimus JAV

Rusija pareikalavo JAV (kartu su tarptautine koalicija bombardavo "Islamo valstybės" objektus) nutraukti skrydžius virš Sirijos. Apie oficialų Rusijos diplomatų kreipimąsi į JAV kolegas su reikalavimu atlaisvinti Sirijos oro erdvę pranešė  "Fox News" remiantis aukštas pareigas einančiu šaltiniu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

(papildyta 14.21) JAV kol kas neplanuoja imtis kokių nors veiksmų dėl savo skrydžių Sirijos oro erdvėje nutraukimo. Apie tai skelbia „Fox News“ remiantis neįvardintais šaltiniais.

B. al Assadas paprašė Rusijos pagalbos

Rusijos senatoriai vienbalsiai balsavo už Rusijos ginkluotųjų karinių pajėgų panaudojimą už šalies ribų, pranešė Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas. Jis patikslino, kad šis klausimas liečia konkrečiai Siriją, praneša „RIA Novosti“.

„Federacijos taryba vienbalsiai patenkino prezidento siūlymą. 162 balsai „už“, nebuvo susilaikiusiųjų ir balsavusių „prieš“, – pareiškė Vladimiro Putino administracijos vadovas Sergejus Ivanovas žurnalistams.

REKLAMA

Jo teigimu, Sirijos prezidentas Basharas al Assadas kreipėsi į Rusiją su prašymu suteikti karinę pagalbą. V. Ivanovas pažymėjo, kad kalbama apie išskirtinai karinių oro pajėgų panaudojimą. Antžeminės kariuomenės panaudojimas yra nesvarstomas. „Antžeminių pajėgų naudojimas operacijos metu yra nesvarstomas. Tikslas yra išskirtinai Sirijos valdžios kariuomenės palaikymas iš oro jų kovoje su „Islamo valstybe“, – pasakė S. Ivanovas.

Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos išvakarėse V. Putinas kalbėjo, kad Rusijos kariai Sirijos konflikte nedalyvaus bet kokiomis aplinkybėmis. „Rusija nedalyvaus jokiose karinėse operacijose Sirijoje ar kitose valstybėse, bent jau šiuo metu mes to neplanuojame“, – kalbėjo V. Putinas prieš dvi dienas.

REKLAMA

Sirijos prezidentas Basharas al Assadas kreipėsi į Rusijos vadovą Vladimirą Putiną su prašymu suteikti karinę pagalbą, trečiadienį patvirtino Damaskas.

„Rusijos oro pajėgos buvo pasiųstos į Siriją po to, kai prezidentui Putinui buvo perduotas prezidento al Assado laiškas su Sirijos valstybės prašymu, į kurį buvo įtrauktas pakvietimas dėl Rusijos oro pajėgų pasiuntimo kaip prezidento Putino iniciatyvos kovoti su terorizmu dalis“, - sakoma Sirijos prezidento kanceliarijos pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų