REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
12
Susirėmimai Ukrainoje (nuotr. SCANPIX)

Vienas Ukrainos nacionalinės gvardijos karys žuvo, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti pirmadienį per policijos ir nacionalistų protestuotojų susirėmimus Kijeve, kai įstatymų leidėjai preliminariai pritarė ginčijamoms konstitucijos pataisoms, turinčioms padidinti separatistinių regionų autonomiją. Taip pat buvo paskelbta, kad mirė jau antras Ukrainos saugumo pajėgų narys.

12

Vienas Ukrainos nacionalinės gvardijos karys žuvo, o dar dešimtys žmonių buvo sužeisti pirmadienį per policijos ir nacionalistų protestuotojų susirėmimus Kijeve, kai įstatymų leidėjai preliminariai pritarė ginčijamoms konstitucijos pataisoms, turinčioms padidinti separatistinių regionų autonomiją. Taip pat buvo paskelbta, kad mirė jau antras Ukrainos saugumo pajėgų narys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Galingosios šalys išreiškė gilų susirūpinimą dėl to kraujo liejimo, o Ukrainos vyriausybė dėl jo kaltino ultranacionalistus.

REKLAMA

Šie neramumai buvo didžiausi sostinėje praeitų metų pradžioje įvykusios Euromaidano revoliucijos, per kurią buvo nuverstas Maskvos palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o vėliau prasidėjo separatistų sukilimas Ukrainos rytiniame pramonės regione.

Premjeras Arsenijus Jaceniukas kaltino ultranacionalistus dėl smurto per kurį, kaip nurodė Vidaus reikalų ministerija, buvo sužeisti 125 žmonės, iš jų šeši – sunkiai.

„Tuo metu, kai Rusija ir jos banditai stengiasi sunaikinti mūsų šalį, bet nepajėgia to padaryti fronte, vadinamosios proukrainietiškos politinės jėgos stengiasi atidaryti antrąjį frontą šalies viduje“, – sakoma A.Jaceniuko kreipimesi į tautą.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad šis smurtas yra „dūris į nugarą“ ir kad kaltininkai nusipelnė „rūsčios“ bausmės.

Savo ruožtu Kijevo meras Vitalijus Klyčko pavadino piktadarius „atmatomis“.

Europos Sąjunga, Rusija, JAV, Prancūzija ir Vokietija taip pat išsakė susirūpinimą.

„Šiandienos įvykiai labai neraminantys“, – sakė ES išorės reikalų vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini), o Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas pasmerkė „smurto prasiveržimą“ Kijeve.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

JAV valstybės departamento atstovas Markas Toneris sakė, kad „demokratinėje visuomenėje nusiskundimai turi būti sprendžiami taikiai ir teisėtai“.

„Taip pat raginame išsamiai ištirti šiandienos smurto priežastis. Atsakingieji turi būti patraukti atsakomybėn“, – pažymėjo M.Toneris.

Smurtas įsiplieskė po to, kai įstatymų leidėjai pirmuoju skaitymu pritarė konstitucijos reformoms, kurias kritikai vadina „nukreiptomis prieš Ukrainą“, nes jos suteikia didesnes galias Maskvos palaikomiems separatistams šalies rytuose.

Už tą teisės aktų paketą balsavo iš viso 265 Aukščiausiosios Rados nariai.

Per audringą posėdį kai kurie įstatymų leidėjai piktai mėgino sutrukdyti balsavimą, kurį jie smerkė kaip „parankų Vladimirui Putinui“. Kai kurie skandavo „Gėda!“

REKLAMA

Dėl tų reformų buvo susitarta vasarį Minske pasirašius taikos sutartį, tarpininkaujant Vokietijai ir Prancūzijai. Tas susitarimas ragina Kijevą įgyvendinti valdžios decentralizaciją iki šių metų pabaigos.

Prieš Ukrainą nukreiptas karas

Pareigūnai nurodė, kad vienas Nacionalinės gvardijos karys, 24 metų šauktinis Ihoris Derbinas iš Chersono srities, mirė nuo sužalojimų.

Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas iš pradžių sakė, kad tas karys mirė pašautas į širdį, bet vėliau patikslino, kad gvardietį sužalojo granatos skeveldros.

REKLAMA

A.Avakovas nurodė, kad taip pat buvo sužeistas vienas jo pavaduotojas – Vosylis Paskalis – ir keli žurnalistai.

Vienas naujienų agentūros AFP korespondentas sakė, kad abi pusės naudojo ašarines dujas.

Vidaus reikalų ministerija dėl tų neramumų kaltina nacionalistų partiją „Svoboda“ („Laisvė“), sakydama, kad tarp sulaikytųjų yra vienas tos partijos sukarinto sparno narys, kaltinamas sviedęs kovinę granatą.

„Suimta daugiau negu 30 žmonių. Jų bus daugiau“, – pažymėjo A.Avakovas ir pridūrė, kad žmonės, kurie metė „kelis“ sprogstamuosius užtaisus, vilkėjo marškinėlius su „Svoboda“ logotipu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pareigūnai įvykio vietoje konfiskavo vieną rankinę granatą F1.

„Svoboda“ neigė tuos kaltinimus, sakydama, kad už smurtą atsakingi valdžios pareigūnai, kurie esą pirmieji panaudojo jėgą prieš protestuotojus.

Ši partija, vadovaujama karingo būdo nacionalisto Oleho Tiahnyboko, pareiškė, kad tie sprogdinimai buvo provokacija, turinti pakurstyti įtarimus dėl „Ukrainos patriotų“.

Pareigūnai pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl tų riaušių.

„Tyrimas ir bausmė bus neišvengiami“, – pabrėžė A.Avakovas, pridūręs, kad tie susirėmimai yra „prieš Ukrainą nukreiptas karas“.

REKLAMA

 Antras Ukrainos saugumo pajėgų narys mirė dėl sužalojimų per riaušes Kijeve

 

Jau antras Ukrainos saugumo pajėgų narys mirė po to, kai pirmadienį buvo sužalotas per susirėmimus su ultranacionalistais protestuotojais prie parlamento pastato Kijevo centre, vidaus reikalų ministras pranešė antradienį.

 

„Po vakarykščio granatos sprogimo nuo žaizdų ligoninėje mirė dar vienas Nacionalinės gvardijos (narys) – Dmitrijus Slastikovas, šauktinis iš Geltonųjų Vandenų. Skaudu“, – parašė „Twitter“ vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas.

REKLAMA

Pirmadienį nuo sužalojimų mirė Nacionalinės gvardijos karys, 24 metų šauktinis Ihoris Derbinas iš Chersono srities.

A.Avakovas iš pradžių buvo nurodęs, jog tas karys mirė pašautas į širdį, bet vėliau patikslino, kad gvardietį sužalojo granatos skeveldros.

Per pirmadienį prie Aukščiausiosios Rados vykusius susirėmimus buvo sužeisti dar apie 140 žmonių.

Valdžia kaltina ultranacionalistus dėl tų neramumų, kurie buvo didžiausi Kijeve po kruvino Euromaidano sukilimo, per kurį praeitų metų pradžioje buvo nuverstas Maskvos palaikomas prezidentas Viktoras Janukovyčius, o vėliau prasidėjo ginkluotas konfliktas su separatistais rytiniame pramonės regione.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kaip rodo mūsų naujausi duomenys, 141 žmogus tebėra Kijevo ligoninėse“, – sakė policijos atstovė Oksana Blyščyk.

Pasak jos, tarp tų sužeistųjų yra 131 saugumo pajėgų narys, o dešimties iš jų būklė tebėra sunki.

Prezidentas Petro Porošenka tą smurtą vadino „dūriu į nugarą“ ir vėliau antradienį planavo aplankyti sužeistuosius.

Šalies vadovas pareiškė, kad kaltininkai nusipelnė „rūsčios“ bausmės.

Prezidento padėjėja Olha Bohomolec savo „Facebook“ paskyroje rašė, kad sunkiausia būklė žmonių, kurie buvo sužeisti į pilvą, plaučius ir galvą granatos, sprogusios prie įėjimo į parlamento pastatą.

REKLAMA

Pareigūnai kaltino aktyvistus iš ultranacionalistų partijos „Svoboda“ („Laisvė“), bet ji savo atsakomybę neigė.

Kijevo policijos atstovė sakė, kad arešte tebelaikomi 18 žmonių, tarp jų vienas „Svoboda“ sukarinto sparno narys, kaltinamas sviedęs granatą. Tas įtariamasis yra 24 metų Ihoris Humeniukas, neseniai praleidęs aštuonis mėnesius kovos veiksmų zonoje Rytų Ukrainoje.

Tie susirėmimai sostinėje sukrėtė Ukrainos žmones, nuo pernai balandžio kovojančius su prorusiškais separatistais rytuose.

„Konstitucija išsprogdinta“, – skelbė promaskvietiško dienraščio „Segodnia“ pirmasis puslapis.

„Kruvinos pataisos“, – rašė Kijevo vyriausybę palaikantis laikraštis „Ukraina Moloda“.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų