REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos kariuomenės generalinio štabo vadas Viktoras Muženka papasakojo apie tai, kad Ukrainos kariuomenė 2014-2015 m. karo veiksmų metu susilpnino priešininką ir atėmė iš jo tolimesnių aktyvių puolimo veiksmų potencialą, rašoma „gordon.ua“.

Ukrainos kariuomenės generalinio štabo vadas Viktoras Muženka papasakojo apie tai, kad Ukrainos kariuomenė 2014-2015 m. karo veiksmų metu susilpnino priešininką ir atėmė iš jo tolimesnių aktyvių puolimo veiksmų potencialą, rašoma „gordon.ua“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ukrainos ginkluotosios pajėgos yra pasiruošusios vykdyti ne tik ginamuosius, tačiau ir puolamuosius veiksmus, tačiau viskam ateis savas laikas. Apie tai leidiniui „Zerkalo nedeli. Ukraina“ pasakojo V. Muženka.

REKLAMA

Jis pažymėjo, kad Ukrainos kariuomenė ne atsitiktinai įnirtingai kovėsi Donecko oro uosto apylinkėse ir šalia Debalcėvės.

„Atsitrauktume nuo oro uosto – atsirastų grėsmė Avdejevkai. O jeigu mes, neduok dieve, paliktume Avdejevką, netekus kokso gamyklos, Mariupolis faktiškai virstų bedarbių miestu, o tai sukurtų ten socialinę įtampą, destabilizuotų būseną“, – pasakojo Generalinio štabo vadas.

Anot V. Muženkos, ukrainiečių padaliniai atsitraukė nuo oro uosto prieš tai „nuleidę kraują“ priešininkui ir apriboję jo tolimesnio aktyvaus puolimo, kurį planavo prorusiški smogikai, potencialą.

REKLAMA
REKLAMA

„Buvo planuojama mūsų grupuotės apsuptis, uždarant ratą Očeretianovo rajone. Tačiau mūsų vyrų drąsos dėka ir išlaikytų pozicijų, priešas toliau nepraėjo. Mes palikome siaurą pusantro kilometro ilgio juostelę žemės ir atsitraukėme į mūsų įtvirtinimus… Galimai, ne viskas Donecko oro uoste vyko teisingai. Buvo problemų. Problemos, pasakyčiau, su psichologiniu dalies karių pasiruošimu. Problemos su atpažinimo sistema. Blogiausia, kad mes iš tiesų negalėjome, deja, iš ten evakuoti kraštutinių gynėjų“, – pasakojo jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Generalinio štabo vadas taip pat papasakojo apie dabartinius iššūkius ir rizikas, kurios laukia Ukrainos kariuomenės.

„Priešas išsikelia sau skirtingas užduotis. Iš vienos pusės, tikrina Ukrainos kariuomenės parengtį. Iš kitos – pasirengęs imtis daug aktyvesnių puolimo veiksmų, jeigu pasirodytų, kad ši parengtis nėra pakankamai stipri. Iš šio požiūrio taško žiūrint, sėkminga gynyba Marijinkos rajone buvo labai svarbi, nes priešininkas svarstė puolimo galimybes. Įvykdžius sėkmingą puolimą, buvo planuojama jį vystyti ir toliau. Mes turėjome informacijos, kad tuomet antrojo ešelono, buvusio parengtyje ir pasiruošusio judėti, sudėtyje buvo keturios rusų batalioninės taktinės grupės. O tai reiškia, kad buvo kilusi rimta grėsmė Avdejevkai. Tačiau Marijinkos puolimas buvo sėkmingai atmuštas, ir šią grėsmę mes pašalinome. Nors potenciali grėsmė Avdejevkai egzistuoja iki šiol. Galima priešininko sėkmė leistų jam pastumti fronto liniją 30-40 kilometrų, sumažinti Donecko oro uosto rajono apšaudymo galimybę. Sėkmė Avdejevkos kryptimi suteiktų priešui galimybę sukurti placdarmą tolimesniems puolimo veiksmams. Šiandien mes matome įvairius situacijos vystymosi variantus. Ir priklausomai nuo to yra numatyti atitinkami operatyviniai adekvataus reagavimo planai kiekvienam iš jų“, – pasakojo V. Muženka.

REKLAMA

Ukrainos kariuomenės generalinio štabo vadas taip pat pasakojo, kad adekvatus atsakas į Rusijos puolimą ir sunaikintus Ukrainos kariuomenės dalinius netoli Ilovaisko galėjo privesti prie plataus masto karo su Rusija.

Smogikai pritilo

Ukrainos antiteroristinės operacijos spaudos centras praneša, kad praėjusios dienos vakarą ir naktį situacija išliko stabili. Per pastarąją parą rusų kariai ir smogikai nenaudojo didesnio nei 100 mm kalibro ginkluotės, o pavieniai Ukrainos kariuomenės pozicijų apšaudymai buvo chaotiški ir pasižymėjo labiau provokaciniais tikslais.

Pranešama, kad per paskutinę parą žuvusiųjų nėra, vienas karys buvo sužeistas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų