REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irena BUDRIENĖ

„Ūkio ministerija laukia atsakymo, ar Šiauliai statosi Menų inkubatorių, ar ne. Vejamės nuvažiuojantį traukinį“, – sakė Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas organizuotoje diskusijoje dėl Menų inkubatoriaus projekto ir paveldo teritorijos prie Talkšos likimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sieks pritraukti investicijų

Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas į diskusiją susirinkusiai auditorijai – miesto politikos, meno ir verslo atstovams, sakė esą ūkio ministrė Birutė Vėsaitė stebisi, kad devyni šalyje kuriami menų inkubatoriai kasdien ko nors prašo, o Šiauliai delsia. Vien sostinėje kuriami šeši menų inkubatoriai.

REKLAMA

„Mūsų pinigėlių nori kiti. Klaipėdiečiai juokauja: „Mes jūsų pinigus jau pasidalijome“, – aiškino meras.

Jo nuomone, Šiauliuose kuriamas Menų inkubatorius bus pagalba verslui, Šiaulių universitetui.

„Biudžetinės Savivaldybės įstaigos negali pasiūlyti veržlesnio, įdomesnio gyvenimo, tik prašo pinigų. Menų inkubatorių turėtumėm įsivaizduoti ne kaip pastatą, o kaip verslą. 2014 – 2020 metų europinės paramos programos numato, kad menų inkubatoriuose besikuriantiems menininkams ir verslininkams bus leidžiama rašyti projektus bei gauti finansavimą“, – akcentavo J. Sartauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Tikima, kad Menų inkubatoriaus projektas gali pritraukti privačių investicijų į Ch. Frenkelio fabriko teritoriją ir jos plėtrą, kurti darbo vietų.

Telšiai aplenkė

Diskusijoje dalyvavusi Telšių menų inkubatoriaus direktorė Palma Urbonavičienė pasakojo, kaip 2008 metais Telšių rajono savivaldybei sekėsi jį įsteigti kartu su Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakultetu ir UAB „Telšių praktika“.

Telšių menų inkubatorius kurtas atsižvelgiant į tai, kad VDA Telšių fakultetą baigę jauni menininkai turėtų galimybę čia įsitvirtinti, užsiimtų verslu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kultūros paveldo pastate – senojoje Amatų mokykloje prie Masčio ežero – įsikūręs Telšių menų inkubatorius planuoja įkurti 50 darbo vietų, suteikti patalpas 25 įmonėms. Čia laukiami kūrybinių, kino ir pramogų industrijų atstovai, amatininkai, dizaineriai, reklamos kūrėjai, televizijos, radijo, leidybos verslo atstovai. Telšių menų inkubatoriuje įrengta šokių salė, juvelyrikos centras, rūbų dizaino studija.

Vienas menininkas į Telšių menų inkubatorių atvažiuoja iš Šiaulių.

P. Urbonavičienė pripažino, kad kol kas už šildymą ir kitas paslaugas moka Telšių rajono savivaldybė.

REKLAMA

Pramoninio paveldo dalis

Diskusijos moderatorius – Šiaulių „Aušros“ muziejaus direktorius Raimundas Balza pristatė išlikusį Ch. Frenkelio pramoninį kompleksą, kurį sudaro 12 pastatų, Menų inkubatoriaus pastatas vienas iš jų.

„Žvejų gatvelė galėtų atverti priėjimą prie Talkšos ežero iš Vilniaus gatvės, duotų impulsą verslui ir kitiems komplekso pastatams tvarkyti. Šiauliuose turime tik du išlikusius pramoninio paveldo kompleksus: Gubernijos ir Ch. Frenkelio“,– sakė R. Balza.

Kultūros paveldo departamento Šiaulių teritorinio padalinio vyriausiasis valstybinis inspektorius Zenonas Stundžia akcentavo, kad netvarkant Menų inkubatoriaus pastato, Savivaldybė turės jį konservuoti.

REKLAMA

Kurs intelektualų produktą

„Jeigu Šiauliams nieko nereikia, tegul būna Telšių priemiestis“, – replikavo Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų direktorius Alfredas Jonuška.

Jo nuomone, būtina sudaryti sąlygas studijas baigusiam jaunimui ateiti į Menų inkubatorių ir užsiimti verslu. „Verslo inkubatoriai parodė, kad tokia veikla yra perspektyvi“, – sakė A. Jonuška.

Architektų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas Šarūnas Sabaliauskas stebėjosi abejojančiais: „Savivaldybės indėlis – 1,8 milijono litų, o bus sutvarkytas 3000 kvadratinių metrų pastatas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidento Arūno Rupšio nuomone, Ch. Frenkelio fabriko paveldo teritoriją anksčiau ar vėliau reikės tvarkyti, o verslas prisidės, jeigu matys naudos.

„Kūrybinės industrijos pasaulyje užtikrina miestų plėtrą ir pritraukia naujų specialistų. Šis projektas skatina kūrybinį verslą, nes tik intelektualius, aukštos pridėtinės vertės produktus kuriantis verslas bus konkurencingas“, – diskusijoje kalbėjo šiaulietis menininkas Andrius Grigalaitis.

„A. Kubilius buvo prieš“

Prieš Menų inkubatoriaus projektą pasisakė konservatorius Tarybos narys Aurimas Nausėda, teigęs, kad pinigai bus panaudoti kitur, ir kitas konservatorius – Gintautas Lukošaitis.

REKLAMA

Pastarasis priminė, kad buvusios Vyriausybės premjeras Andrius Kubilius buvo prieš šį projektą. „Gerai padarė, kad kartu su ūkio ministru neskyrė finansavimo“, – sakė G. Lukošaitis.

Jo nuomone, Menų inkubatorius bus nepakeliama našta Šiaulių miesto savivaldybei, todėl ši turėtų vengti klaidų ir laiku sustoti.

Dar vienas projekto kritikas – Tarybos narys Artūras Visockas.

Rytoj Šiaulių miesto taryba balsuos dėl Menų inkubatoriaus projekto tęstinumo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų