REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moterims ši liga – ne paslaptis. Daugelis jų pačios yra sirgusios. Kitoms ne viena draugė pašnibždėjusi apie savo intymiąją problemą. Pienligė – labai dažna grybelinė infekcija. Kaip teigia statistika, maždaug 70% moterų bent kartą yra sirgusios šia liga. Apie 45 proc. visų pacienčių pienligė kartojasi dažniau nei 2 kartus, o 10-30 proc. moterų Candida vulvoginitas vargina nuolat.

Moterims ši liga – ne paslaptis. Daugelis jų pačios yra sirgusios. Kitoms ne viena draugė pašnibždėjusi apie savo intymiąją problemą. Pienligė – labai dažna grybelinė infekcija. Kaip teigia statistika, maždaug 70% moterų bent kartą yra sirgusios šia liga. Apie 45 proc. visų pacienčių pienligė kartojasi dažniau nei 2 kartus, o 10-30 proc. moterų Candida vulvoginitas vargina nuolat.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pienligės sukėlėjas – grybelis Candida albicans – yra plačiai paplitęs. Jis aptinkamas daugumos sveikų žmonių kvėpavimo takuose, žarnyne, ant odos, taip pat apie 20 proc. sveikų moterų makštyje. Dažniausiai grybelis nesukelia jokių problemų, tačiau kartais dėl tam tikrų priežasčių jis pradeda daugintis ir sukelia uždegimą. Kai kurių tyrėjų duomenimis, daugiau nei pusei sveikų moterų jų yra burnoje, tiesiojoje žarnoje. Esant palankioms sąlygoms (nusilpus imunitetui, po ilgo antibiotikų kurso, sergant lėtinėmis ligomis, kai susilpnėja apsauginės organizmo savybės), Candida grybeliai pradeda daugintis ir ypatingai suaktyvėja makšties gleivinėje.

REKLAMA

„Aš net kefyru bandžiau ten plaut, padėjo tik nuo niežulio„...„Patikrintas dalykas: stiprus juodos arbatos užpilas, plius pusė šaukštelio sodos“, „Pienligė pasireiškia esant disbakteriozei. Todėl, jei norite išsigydyti pienligę, pradėkite valyti žarnyną„. „O man padeda ten įkišta česnako skiltelė...“ „Aš pienlige susirgau, kai pasimaudžiau ežere, kuris buvo apkritęs lapais„. „Aš ir pati sergu šia baisybe, tai nežinau, ar nuo prezervatyvų man ji, ar nuo vaikino seilių“.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie patarimai ir mintys sklando virtualioje erdvėje, o ką sako medikai?

Kodėl atsiranda pienligė?

„Pienligė nėra priskiriama lytiškai plintančioms ligoms, nors lytinis kontaktas su infekuotu Candida grybeliu partneriu yra vienas iš galimų užsikrėtimo būdų, pagrindinė ligos priežastis – pasikeitusi makšties ekosistema“, – teigia gyd. akušeris-ginekologas Mamertas Kukčikaitis. – „Nepažeista moters makšties gleivinė veikia antimikrobiškai, todėl patekęs nedidelis Candida grybelių kiekis nesidaugina, neišplinta ir nesukelia jokių požymių“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak mediko, dėl įvairių priežasčių susilpnėjus organizmo imunitetui, pvz., nepakankamai maitinantis, vartojant SKT, trūkstant vitaminų, ypač sergant cukriniu diabetu, nėštumo metu, kitomis lėtinėmis ligomis, po operacijų, vartojant imunitetą slopinančius hormoninius preparatus, vartojant plataus spektro antibiotikus užslopinama natūrali makšties bakterinė flora. Tuomet ir atsiranda palankios sąlygos daugintis Candida grybeliams. Sergant lytiškai plintančiomis ligomis, kurios gali būti besimptominės, Candida vystosi kaip antrinė infekcija. „Neretai Candida makšties ir vyrų lyties organų uždegimai būna dėl oralinio sekso", – atkreipia dėmesį M. Kukčikaitis.

REKLAMA

Reikėtų priminti, kad neretai pienligė išsivysto ir dėl perdėtos higienos. Gydytojas ginekologas pataria neplauti makšties, o išorinius lytinius organus prausti intymiai higienai skirtomis priemonėmis.

Kaip pasireiškia pienligė?

Pasak gyd. akušerio-ginekologo Kęstučio Šklėriaus, susirgusi moteris jaučia deginimą, perštėjimą, makšties niežulį, kuris neretai sustiprėja naktį ir nuo šilumos. Jis gali būti įvairaus intensyvumo ir prasideda dažniausiai savaitę prieš mėnesines. Iš makšties skiriasi gausios varškės pavidalo bekvapės išskyros. Juntamas skausmas šlapinantis, lytiniai organai parausta, patinsta. Gali tapti skausmingi lytiniai santykiai, išorinių lytinių organų paviršiuje gali atsirasti pažeidimų.

REKLAMA

Nustatyti ligą nesudėtinga

Candida grybelių sukeltam uždegimui būdingi tipiniai požymiai. Jie nesunkiai atpažįstami ir liga nustatoma įprastos ginekologinės apžiūros metu. Kai yra neaiškumų, diagnozei patvirtinti gydytojas ginekologas iš makšties paima tiriamosios medžiagos tepinėliui. Jei tiriant tepinėlį mikroskopu aptinkama Candida grybelių, neabejotinai diagnozuojama pienligė.

„Kai pacientė serga dažnai pasikartojančia pienlige, reikia tirtis plačiau: atliekamas tiriamosios medžiagos pasėlis, kurio dėka diagnozuojama grybelio rūšis ir kokiais antigrybiniais preparatais bus tikimybė išgydyti. Būtina tirtis dėl lytiškai plintančių infekcijų abiems lytiniams partneriams“. – sako gyd. K. Šklėrius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dažniausiai liga nesunkiai pagydoma

Pienligė yra gydoma vaistais nuo grybelio. Jie gali būti įvairių formų: makšties kremas, makšties tabletės, makšties žvakutės ar geriamosios kapsulės. Gydymo trukmė labai įvairi: nuo vienkartinės dozės iki 6 mėnesių kurso. Pienligė gydoma ir nėštumo metu.

Kai moteris pirmą kartą suserga pienlige, paprastai ji gydoma makšties žvakutėmis ar makšties tabletėmis. Tokių formų vaistai veikia vietiškai, beveik nepatekdami į bendrąją kraujotaką.

Tačiau labai dažnai infekcija kartojasi, todėl tokiais atvejais skiriami geriamieji priešgrybeliniai vaistai (tabletės arba kapsulės), kurie veikia visą organizmą.

REKLAMA

Sisteminių priešgrybelinių preparatų vartojimas yra moderniausias pienligės gydymas. Esant lėtinei kandidozei (kai ligos epizodai kartojasi 4 ir daugiau kartų per metus), skiriami ilgesni gydymo kursai (pvz. pirmą mėnesį po vieną kapsulę 1 kartą per savaitę, sekančius 4-5 mėnesius 1 kartą per mėnesį). „Koks skiriamas gydymas ir kiek ilgai gydyti sprendžia gydytojas įvertinęs grybelio rūšį“, – akcentuoja gyd. akušeris – ginekologas M. Kukčikaitis.

Kai pacientę nustoja varginti pienligei būdingi simptomai, konstatuojama ligos epizodo pabaiga. Lytinis partneris gydomas tik esant varpos galvutės ar apyvarpės uždegimui (balanopostitui), kurį sukėlė Candida albicans, Candida tropicana.

Pasak gyd. Kukčikaičio, po gydymo reikia stebėti ar atsistato normali makšties mikroflora. Jos sutrikimai gali priklausyti nuo vartojamų preparatų. „Yra kelių firmų gaminamos priemonės, vienos iš jų, kuriuose yra grynos bakterijos, pakeičia makšties Ph, todėl kartais šių papildomų priemonių prireikia pavartoti ne vieną kartą“, – sako medikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų